Diety i Odżywianie
- Seksualność
- Zdrowie Rodzinne
- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Stomatologia
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Mangostan i jego niesamowite właściwości
katarzyna_a - specjalista Tipy.pl
1

Królowa owoców
Mangostan to tropikalny owoc, który od setek lat uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji. Obecnie można go spotkać w Brazylii, Birmie, Ameryce Środkowej, na Hawajach, w Indiach, Indonezji, Malezji, Tajlandii, a także w innych tropikalnych krajach.
Wielkością i kształtem mangostan przypomina mandarynkę. Jego gruba skórka ma ciemnofioletową barwę i zazwyczaj zjawiskowo się błyszczy. Z kolei jego miąższ jest słodki i przypomina połączenie poziomki z brzoskwinią, ananasem i liczi. Jego smak jest bardzo oryginalny, stąd mangostan chętnie wykorzystywany jest w kuchni.
Mangostan należy do grupy najzdrowszych i najsmaczniejszych egzotycznych owoców i nie bez powodu nazywany jest Królową owoców. Ten oryginalny owoc bogaty jest w wiele wartości odżywczych i komponentów, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Właściwości lecznicze mangostanu od lat wykorzystywane są w tradycyjnej, ludowej medycynie azjatyckiej. Według starożytnych legend sam Budda żywił się mangostanem i korzystał z jego niezwykłych mocy. Trudno się dziwić, że Azjaci traktują go jako święty owoc.
Mangostan to tropikalny owoc, który od setek lat uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji. Obecnie można go spotkać w Brazylii, Birmie, Ameryce Środkowej, na Hawajach, w Indiach, Indonezji, Malezji, Tajlandii, a także w innych tropikalnych krajach.
Wielkością i kształtem mangostan przypomina mandarynkę. Jego gruba skórka ma ciemnofioletową barwę i zazwyczaj zjawiskowo się błyszczy. Z kolei jego miąższ jest słodki i przypomina połączenie poziomki z brzoskwinią, ananasem i liczi. Jego smak jest bardzo oryginalny, stąd mangostan chętnie wykorzystywany jest w kuchni.
Mangostan należy do grupy najzdrowszych i najsmaczniejszych egzotycznych owoców i nie bez powodu nazywany jest Królową owoców. Ten oryginalny owoc bogaty jest w wiele wartości odżywczych i komponentów, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Właściwości lecznicze mangostanu od lat wykorzystywane są w tradycyjnej, ludowej medycynie azjatyckiej. Według starożytnych legend sam Budda żywił się mangostanem i korzystał z jego niezwykłych mocy. Trudno się dziwić, że Azjaci traktują go jako święty owoc.
2

Dlaczego mangostan jest tak zdrowy?
Swoje niezwykłe właściwości mangostan zawdzięcza wartościom odżywczym, które występują w jego składzie. Co cennego w nim znajdziemy? Przede wszystkim antyoksydanty, zwane ksantonami, które skutecznie eliminują wolne rodniki z organizmu. Mangostan należy do grupy owoców, które zawierają ich zdecydowanie najwięcej. Ponadto, w tym oryginalnym owocu występują najważniejsze dla naszego organizmu minerały – żelazo, magnez, wapń, cynk i potas. Nie brakuje mu również witamin. W mangostanie znajdziemy spore ilości witamin A, B, C i D, a także błonnika. A jak konkretnie mangostan wpływa na nasz organizm?
Właściwości mangostanu
Napar z mangostanu
Szczególne właściwości lecznicze ma herbatka z mangostanu, którą najlepiej przygotować na bazie suszonego owocu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Napar należy pić raz dziennie przez okres kilku tygodniu. Tylko wtedy organizm odczuje dobroczynne właściwości mangostanu.
Wzmacnia serce i cały organizm
Dzięki obecności antyoksydantów mangostan wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu, a szczególnie na serce – wzmacnia go i chroni przed zawałem. Ponadto, reguluje poziom szkodliwego cholesterolu i poprawia krążenie krwi.
Wykazuje działanie antynowotworowe
Udowodniono, że ksantony zawarte w naturalnych produktach, między innymi w mangostanie, hamują rozwój komórek rakowych, a także uśmiercają już te istniejące. Jest to zatem owoc, który może zapobiec rozwojowi najcięższych chorób.
Fenomenalnie wpływa na cerę
Regularnie pity napar z mangostanu doskonale wpływa na cerę. Po pierwsze oczyszcza ją, zapobiegając gromadzeniu się łoju. Po drugie, dostarcza jej cennych wartości odżywczych, a po trzecie hamuje proces starzenia się.
Wspomaga odchudzanie
Dzięki sporej zawartości błonnika mangostan wspomaga również odchudzanie. Regularnie pity napar z suszonego owocu pomoże spalić tłuszcz, złagodzi dolegliwości trawienne i usprawni pracę całego układu pokarmowego.
Dodaje energii i poprawia humor
Herbatka z suszonego mangostanu doskonale pobudza, zapewnia energię na cały dzień i poprawia humor. Najlepiej pić ją rano, a także, gdy czujemy się przemęczeni i ospali. Szybko postawi na nogi.
Swoje niezwykłe właściwości mangostan zawdzięcza wartościom odżywczym, które występują w jego składzie. Co cennego w nim znajdziemy? Przede wszystkim antyoksydanty, zwane ksantonami, które skutecznie eliminują wolne rodniki z organizmu. Mangostan należy do grupy owoców, które zawierają ich zdecydowanie najwięcej. Ponadto, w tym oryginalnym owocu występują najważniejsze dla naszego organizmu minerały – żelazo, magnez, wapń, cynk i potas. Nie brakuje mu również witamin. W mangostanie znajdziemy spore ilości witamin A, B, C i D, a także błonnika. A jak konkretnie mangostan wpływa na nasz organizm?
Właściwości mangostanu
Napar z mangostanu
Szczególne właściwości lecznicze ma herbatka z mangostanu, którą najlepiej przygotować na bazie suszonego owocu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Napar należy pić raz dziennie przez okres kilku tygodniu. Tylko wtedy organizm odczuje dobroczynne właściwości mangostanu.
Wzmacnia serce i cały organizm
Dzięki obecności antyoksydantów mangostan wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu, a szczególnie na serce – wzmacnia go i chroni przed zawałem. Ponadto, reguluje poziom szkodliwego cholesterolu i poprawia krążenie krwi.
Wykazuje działanie antynowotworowe
Udowodniono, że ksantony zawarte w naturalnych produktach, między innymi w mangostanie, hamują rozwój komórek rakowych, a także uśmiercają już te istniejące. Jest to zatem owoc, który może zapobiec rozwojowi najcięższych chorób.
Fenomenalnie wpływa na cerę
Regularnie pity napar z mangostanu doskonale wpływa na cerę. Po pierwsze oczyszcza ją, zapobiegając gromadzeniu się łoju. Po drugie, dostarcza jej cennych wartości odżywczych, a po trzecie hamuje proces starzenia się.
Wspomaga odchudzanie
Dzięki sporej zawartości błonnika mangostan wspomaga również odchudzanie. Regularnie pity napar z suszonego owocu pomoże spalić tłuszcz, złagodzi dolegliwości trawienne i usprawni pracę całego układu pokarmowego.
Dodaje energii i poprawia humor
Herbatka z suszonego mangostanu doskonale pobudza, zapewnia energię na cały dzień i poprawia humor. Najlepiej pić ją rano, a także, gdy czujemy się przemęczeni i ospali. Szybko postawi na nogi.
3

Czy mangostan można dostać w Polsce?
Niestety świeży mangostan w Polsce jest bardzo rzadko spotykany. W suszonej wersji kupimy go przez internet i w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Warto jednak wiedzieć, że to dość drogi owoc. Za stugramowe opakowanie trzeba zapłacić około 40 złotych.
Mangostan najlepiej jeść w postaci surowej i suszonej. Niestety owoce te szybko się psują ze względu na wysoką aktywność enzymatyczną. Wytrzymują jedynie kilka dni.
Niestety świeży mangostan w Polsce jest bardzo rzadko spotykany. W suszonej wersji kupimy go przez internet i w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Warto jednak wiedzieć, że to dość drogi owoc. Za stugramowe opakowanie trzeba zapłacić około 40 złotych.
Mangostan najlepiej jeść w postaci surowej i suszonej. Niestety owoce te szybko się psują ze względu na wysoką aktywność enzymatyczną. Wytrzymują jedynie kilka dni.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (3)
Gdzie zamówię?????
gdzie to kupic??????????????
mangostan poprawia bioinformatykę organizmu i przywraca w ten sposób jego homeostazę i skuteczność określonych procesów biologicznych.Zawiera aż 138 oddzielnych własciwosci.Obniża cisnienie,cukier,jaskra,zaćma,chor.neurologiczne,otyłość,autyzm.