Czym zastąpić sól? Pięć zdrowych propozycji

_paula_ - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Nie bez powodu sól nazywana jest "białym zabójcą" lub "białą śmiercią". Jej wpływ na nasz organizm jest definitywnie negatywny, co do tej pory potwierdzono wieloma badaniami. Dlaczego powinniśmy od niej stronić? Po pierwsze sól zatrzymuje wodę w organizmie, utrudniając jego oczyszczanie, co w konsekwencji może prowadzić do chorób serca, zaburzania pracy układu krążenia i zawału. Po drugie sól sprzyja odkładaniu się tłuszczu, co często kończy się nadwagą lub otyłością. Po trzecie sól wypłukuje wapń z organizmu, zwiększając ryzyko zachorowania na osteoporozę. Dietetycy i lekarze przestrzegają przed jej szkodliwym działaniem i nakłaniają do prowadzenia zdrowego trybu życia. Wszystko po to, by oszczędzić nam bolesnych dolegliwości, poważnych chorób, a w konsekwencji wydłużyć życie. Jedną z propozycji specjalistów jest zastąpienie soli jej zdrowszymi zamiennikami. Smakują podobnie, ale nie wykazują szkodliwego wpływu na nasze zdrowie, a często wręcz przeciwnie. Sprawdź, na co wymienić sól, by potrawy były dużo zdrowsze i smaczniejsze.
1
1. Kurkuma
Ta żółta przyprawa o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych nada potrawom lekkiej pikanterii i słonawego smaku. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik soli. Badania naukowe potwierdziły przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antybakteryjne działanie kurkumy. Wystarczy dostarczać regularnie do organizmu tę cenną przyprawę.

2. Oregano
Oregano - podstawa włoskiej kuchni - to jedno z najzdrowszych i najbardziej aromatycznych ziół na świecie. Znajdziemy w nim mnóstwo witamin i minerałów, których codziennie potrzebuje nasz organizm do prawidłowej pracy. Oregano świetnie wpływa na odporność chroniąc nas przed chorobami. Warto wymienić "białą śmierć" na to pyszne i zdrowe zioło.
2
3. Czosnek
Czosnek nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat, a ponadto, jest wyjątkowo zdrowy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Stosuj go w kuchni zamiast soli. Potrawy nie tylko będą smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze.

4. Kminek
Choć nie każdy przepada za tą przyprawą, warto wiedzieć o jej dobroczynnym wpływie na zdrowie. Kminek dostarcza naszemu organizmowi potężnych ilości przeciwutleniaczy, chroniąc go przed działaniem wolnych rodników. Dzięki wyrazistemu smakowi doskonale zastąpi on sól. Możesz dodawać go do każdej potrawy. Im częściej będziesz go jeść, tym lepiej dla twojego zdrowia.
3
5. Sól himalajska
Sól himalajska uznawana jest za najzdrowszy rodzaj soli. Jej wpływ na na nasz organizm jest niezwykły. A wszystko za sprawą jej składu, w którym znajdziemy aż 84 minerały! Sól himalajska znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i w medycynie. W smaku jest bardzo łagodna, dlatego nie zepsuje żadnego dania. Koniecznie wypróbuj!
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (6)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

nick
24.01.2018
Sól jest zła, ale himalajska już nie. Taaaa ;)
tryt
24.01.2018
Nie bójcie się soli, nie jest szkodliwa, a raczej niezbędna. Pozbądźcie się tej kuchennej i zastąpcie ją solą himalajską albo kłodawską...
warto
24.01.2018
Może warto dodać, że oregano to polska lebiodka i była stosowana już od bardzo dawna.
leszek
24.01.2018
Jeżeli ziemia pod uprawy jest wyjałowiona w tej chwili w 80% ( wg ostatnich badan) to skąd mamy brać minerały. No i rośliny z upraw wielkopowierzchniowych należy traktować raczej jako trucizny.
jerry
24.01.2018
UŻYWAM PIEPRZU I CHILLI - DZIAŁA!
qwa
24.01.2018
dzienne picie wody , kawy, soczkow wyplukuje sol z organizmu, mamy jej za malo, jest jeden warunek, mamy uzywac prawdziwej soli, a nie chemicznego bialego cudu, ktore sie fanie sypie i przy wilgoci nie zlepia. Nasze plyny w organizmie sa mieszankami wody, cukrow , soli, a nie tylko wody.