Sos chrzanowy do jajek: Trzy przepisy

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego czas pomyśleć o przygotowaniach. Zapewne sporo czasu zajmie nam przyrządzanie tradycyjnych potraw świątecznych, bez których Wielkanoc nie byłaby prawdziwa. Na stole - jak zwykle - królować będą jajka podane w różnej postaci. Jedną z klasycznych przekąsek wielkanocnych są jajka z chrzanem. Dlatego w celu ułatwienia przygotowań do świąt proponujemy trzy ciekawe i proste przepisy na sosy chrzanowe do jajek.
1
Klasyczny sos chrzanowy na zimno
Klasyczny sos chrzanowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Oto składniki, które będą potrzebne:

* mały słoiczek dobrej jakości chrzanu;
* dwie łyżki majonezu;
* łyżka śmietany;
* kilkucentymetrowy starty korzeń chrzanu;
* sól, pieprz.

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie doprawić sos do smaku.
2
Sos chrzanowy na ciepło
Sos chrzanowy w ciepłej wersji jest dużo rzadziej spotykany niż na zimno, jednak warto go spróbować, ponieważ jest bardzo wykwintny. Oto, co będzie potrzebne do jego przygotowania:

* cztery jajka;
* trzy łyżki dobrej jakości chrzanu ze słoiczka;
* niewielki starty świeży korzeń chrzanu;
* dwie łyżki masła klarowanego;
* śmietana 30-procentowa;
* łyżka mąki pszennej;
* trzy ząbki czosnku;
* pieprz biały;
* sól;
* suszony rozmaryn;
* szklanka wody.

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy całość aż powstanie biała zasmażka.
2. Do garnka wlewamy wodę i nadal mieszamy całość.
3. Dodajemy chrzan ciągle mieszając.
4. Powoli wlewamy śmietankę i zmniejszamy ogień, żeby się nie zważyła.
5. Wyciskamy czosnek do sosu i doprawiamy całość solem, pieprzem i rozmarynem.

Sos nadaje się nie tylko do jajek, ale także do mięs. Świetnie smakuje również z rybami.
3
Sos chrzanowo-musztardowy z nutą pomarańczy
Ta propozycja z kolei powinna zadowolić każdego, kto lubi eksperymentować z tradycyjnymi smakami. Sos chrzanowo-musztardowy z nutą pomarańczy jest ostry, ale jednocześnie mocno aromatyczny dzięki kandyzowanej skórce pomarańczy. Do jego przygotowania potrzebne będą:

* trzy łyżki chrzanu ze słoiczka dobrej jakości;
* łyżka majonezu dobrej jakości;
* łyżka musztardy dobrej jakości;
* sól, pieprz;
* dwie łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a całość odstawić do lodówki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

przekąski
nachos z tortilli
chipsy z cukinii

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie