Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Dlaczego warto jeść chłodniki?
dominika_d - specjalista Tipy.pl
1

Zalety jedzenia chłodników
Chłodniki zazwyczaj przygotowane są ze świeżych warzyw oraz naturalnego jogurtu. Nietrudno się domyślić, dlaczego są tak zdrowe. Zupa - chłodnik to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika pokarmowego oraz innych cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych. Jedzone regularnie chłodniki poprawią przemianę materii, wzmocnią zdrowie i dostarczą sporej dawki energii.
Chłodniki zazwyczaj przygotowane są ze świeżych warzyw oraz naturalnego jogurtu. Nietrudno się domyślić, dlaczego są tak zdrowe. Zupa - chłodnik to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika pokarmowego oraz innych cennych dla naszego zdrowia wartości odżywczych. Jedzone regularnie chłodniki poprawią przemianę materii, wzmocnią zdrowie i dostarczą sporej dawki energii.
2

Chłodnik buraczany
Przez wielu dietetyków uznawany za jeden z najzdrowszych chłodników. Głównie ze względu na skład odżywczy buraków, a konkretnie jeden składnik - betelainy - barwniki, który znajdziemy również w szpinaku. Badania naukowe dowodzą, że betalainy poprawiają odporność, hamują procesy starzenia się, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Oto przepis na pyszny chłodnik z buraków.
Potrzebne składniki
* jeden litr kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* cztery duże buraki;
* jeden zielony ogórek;
* jajka na twardo;
* natka świeżego koperku;
* natka szczypiorku;
* przyprawy.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (około półtora litra wody). Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie chłodny, dodajemy starty ogórek oraz posiekane koperek oraz szczypiorek. Zalewamy całość kefirem lub jogurtem, a na koniec doprawiamy do smaku przyprawami. Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo przyozdobiony koperkiem i szczypiorkiem.
Przez wielu dietetyków uznawany za jeden z najzdrowszych chłodników. Głównie ze względu na skład odżywczy buraków, a konkretnie jeden składnik - betelainy - barwniki, który znajdziemy również w szpinaku. Badania naukowe dowodzą, że betalainy poprawiają odporność, hamują procesy starzenia się, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Oto przepis na pyszny chłodnik z buraków.
Potrzebne składniki
* jeden litr kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* cztery duże buraki;
* jeden zielony ogórek;
* jajka na twardo;
* natka świeżego koperku;
* natka szczypiorku;
* przyprawy.
Sposób przygotowania
Buraki gotujemy w delikatnie osolonej wodzie (około półtora litra wody). Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie chłodny, dodajemy starty ogórek oraz posiekane koperek oraz szczypiorek. Zalewamy całość kefirem lub jogurtem, a na koniec doprawiamy do smaku przyprawami. Chłodnik podajemy z jajkiem na twardo przyozdobiony koperkiem i szczypiorkiem.
3

Chłodnik ogórkowy
Z kolei chłodnik ogórkowy jest delikatny w smaku i bardzo orzeźwiający. Jedzony regularnie pomoże oczyścić organizm z toksyn, gdyż ogórek posiada właśnie takie właściwości. Oto przepis na lekki chłodnik z zielonych ogórków.
Potrzebne składniki
* dwa duże ogórki zielone;
* jeden ząbek czosnku;
* koperek;
* około 500 gramów kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* sól, pieprz;
* dwa jajka ugotowane na twardo;
* wywar z marchwi i pietruszki (około 500 mililitrów).
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z marchewki i pietruszki, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Dokładnie myjemy ogórki, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do ostudzonego wywaru dodajemy ogórki, rozgnieciony czosnek, posiekany koperek i zalewamy całość kefirem lub jogurtem. Chłodnik ogórkowy najlepiej podawać z jajkami.
Chłodnik z awokado
Chłodnik z awokado jest pyszny i bardzo zdrowy. Awokado bogate jest w wiele witamin oraz minerałów cennych dla naszego zdrowia. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników.
Potrzebne składniki
* jedno dojrzałe awokado;
* jeden ogórek świeży;
* ząbek czosnku;
* szczypiorek i koperek;
* dwa listki mięty;
* rzodkiewka;
* około 400 gramów kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* sok z połowy limonki;
* wywar z marchwi i pietruszki (około 500 mililitrów);
* przyprawy - chili, pieprz, sól.
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z marchewki i pietruszki, a następnie odstawiamy go do ostudzenia. Do chłodnego wywaru dodajemy miąższ z awokado i miksujemy całość blenderem. Wrzucamy posiekanego ogórka, rzodkiewkę, sok z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz koper i ponownie blendujemy. Na koniec przyprawiamy, zalewamy jogurtem lub kefirem, podajemy z listkiem mięty.
Gdy na zewnątrz zrobi się ciepło, warto regularnie jeść chłodniki. Przyniosą orzeźwienie, dodadzą energii i dostarczą organizmowi wielu składników odżywczych.
Z kolei chłodnik ogórkowy jest delikatny w smaku i bardzo orzeźwiający. Jedzony regularnie pomoże oczyścić organizm z toksyn, gdyż ogórek posiada właśnie takie właściwości. Oto przepis na lekki chłodnik z zielonych ogórków.
Potrzebne składniki
* dwa duże ogórki zielone;
* jeden ząbek czosnku;
* koperek;
* około 500 gramów kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* sól, pieprz;
* dwa jajka ugotowane na twardo;
* wywar z marchwi i pietruszki (około 500 mililitrów).
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z marchewki i pietruszki, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Dokładnie myjemy ogórki, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do ostudzonego wywaru dodajemy ogórki, rozgnieciony czosnek, posiekany koperek i zalewamy całość kefirem lub jogurtem. Chłodnik ogórkowy najlepiej podawać z jajkami.
Chłodnik z awokado
Chłodnik z awokado jest pyszny i bardzo zdrowy. Awokado bogate jest w wiele witamin oraz minerałów cennych dla naszego zdrowia. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników.
Potrzebne składniki
* jedno dojrzałe awokado;
* jeden ogórek świeży;
* ząbek czosnku;
* szczypiorek i koperek;
* dwa listki mięty;
* rzodkiewka;
* około 400 gramów kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego;
* sok z połowy limonki;
* wywar z marchwi i pietruszki (około 500 mililitrów);
* przyprawy - chili, pieprz, sól.
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z marchewki i pietruszki, a następnie odstawiamy go do ostudzenia. Do chłodnego wywaru dodajemy miąższ z awokado i miksujemy całość blenderem. Wrzucamy posiekanego ogórka, rzodkiewkę, sok z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz koper i ponownie blendujemy. Na koniec przyprawiamy, zalewamy jogurtem lub kefirem, podajemy z listkiem mięty.
Gdy na zewnątrz zrobi się ciepło, warto regularnie jeść chłodniki. Przyniosą orzeźwienie, dodadzą energii i dostarczą organizmowi wielu składników odżywczych.