Jak i czym wyczyścić grill?

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Nie bez powodu mówi się, że grillowanie to nowy narodowy sport Polaków. Statystyki dowodzą, że regularnie grillujemy od maja do września, gdy tylko pozwala na to pogoda. Uwielbiamy karkówkę i kiełbaski z grilla, jednak zdarza nam się zapominać o jego regularnym i dokładnym czyszczeniu. Na grillu gromadzą się wówczas ogromne ilości bakterii, które mogą wywołać groźne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Choć czyszczenie grilla nie należy do najprzyjemniejszych czynności, podpowiadamy, jak zrobić to sprawnie i skutecznie.
1
Grill - siedlisko bakterii
Brytyjscy badacze twierdzą, że na składach i elementach ogrodowych znajdziemy więcej bakterii niż na toalecie, co potwierdzają przeprowadzone przez nich badania. Według specjalistów na grillach, a w szczególności na rusztach, znajdziemy między innymi skupiska bakterii Listeria, Salmonella, a także E.coli. W obrębie niewielkiego grilla może żyć nawet 1,7 miliona bakterii, które są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jedzenie potraw z brudnego, zwęglonego grilla może skończyć się niestrawnością, silnymi bólami brzucha, a nawet problemami z układem sercowo-naczyniowym. To chyba dostatecznie przekonujące argumenty, by czyścić grill regularnie.
2
Od czego rozpocząć czyszczenie grilla?
Czyszczenie grilla powinniśmy zawsze rozpocząć od jego rozmontowania. Dzięki rozłożeniu go na części dokładnie wyczyścimy każdą z nich i zapobiegniemy namnażaniu się bakterii w trudno dostępnych miejscach.

Ruszt
Na początek weźmy się za ruszt. To zazwyczaj najbrudniejszy element grilla, na którym gromadzi się najwięcej bakterii. Możemy czyścić go domowymi lub silnymi chemicznymi środkami. Oczywiście wybór metody powinien być uzależniony od stopnia zaschnięcia brudu.

Świeży brud
Świeży brud z powodzeniem usuniemy domowymi metodami. Zaraz po grillowaniu wrzucamy ruszt do dużej miski lub wanny, zalewamy ciepłą wodą i pryskamy przygotowanym wcześniej specyfikiem. Będziemy do tego potrzebować: kilku kropel płynu do mycia naczyń, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę kwasku cytrynowego, 100 mililitrów octu i 400 mililitrów ciepłej wody. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i przelać do butelki z atomizerem. Pryskamy ruszt specyfikiem, a następnie czyścimy go gąbką i szczotką. Na koniec płuczemy ruszt ciepłą wodą. Do usunięcia świeżego brudu możemy również użyć delikatnych środków chemicznych, które dostaniemy w każdym sklepie z artykułami ogrodowymi.

Sprawdzoną i bardzo ekologiczną metodą jest również czyszczenie rusztu solą. Kładziemy ruszt na folii aluminiowej i posypujemy go solą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (około 200 stopni Celsjusza) i wyjmujemy dopiero wtedy, gdy sól stanie się brązowa. Na koniec dokładnie płuczemy ruszt pod ciepłą wodą.

Zaschnięty brud
W przypadku zaschniętego brudu nie będzie łatwo. Po pierwsze warto pamiętać, by nie moczyć zaschniętego brudu, ponieważ dajemy wówczas bakteriom idealne warunki do rozmnażania się. Zaschnięty brud należy usunąć mechanicznie - przy pomocy odpowiednich narzędzi lub silnych środków chemicznych. Tego typu produkty dostaniemy w każdym sklepie z artykułami do ogrodu i domu.

Zaschnięty brud należy na początek spryskać detergentem, a następnie usunąć go drapaczką. Wybierzmy taką, która nie uszkodzi powierzchni rusztu. Podczas czyszczenia zaschniętego brudu świetnie sprawdzą się również środki, których używają restauratorzy. Zawierają one wodorotlenek sodu, wodorotlenek potasu i tak zwaną D-Glukopiraozę, które rozpuszczają przypalony tłuszcz. Preparat nakładamy na zimne elementy grilla, pozostawiamy na jedną minutę, a na koniec spłukujemy ciepłą wodą. Po użyciu silnych chemicznych środków warto przemyć jeszcze raz grill mniej inwazyjną substancją.

Obudowa grilla oraz misa
Na obudowie i misie grilla zazwyczaj nie ma przypalonych resztek jedzenia, dlatego do ich wyczyszczenia wystarczą: ciepła woda, płyn do naczyń i ocet. Na początku moczymy elementy w ciepłej wodzie, a następnie czyścimy octem i płynem do naczyń przy użyciu gąbki i szczotki. Na koniec ściągamy brud ręcznikiem papierowym i płuczemy misę oraz obudowę pod ciepłą wodą.

Przybory do grillowania
Przybory do grillowania myjemy środkami, których używaliśmy do czyszczenia rusztu. Na początek należy nanieść specyfik na ich powierzchnię, ewentualnie zdrapać lub usunąć za pomocą gąbki brud i wymoczyć w ciepłej wodzie. Możemy również zasypać przybory solą i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
3
Kiedy czyścić grill?
Grill najlepiej wyczyścić zaraz po jego używaniu. Pójdzie nam to z pewnością sprawniej. Powinniśmy pamiętać, by nie zostawiać brudnego grilla na dłużej niż godzinę. Brud wówczas zaschnie, bakterie będą rozmnażać się znacznie szybciej, a my nieźle namęczymy się podczas jego czyszczenia.

Jak zabezpieczyć ruszt przed namnażaniem się bakterii?
Oczywiście nie jest to możliwe, by w pełni uniknąć namnażania się bakterii na grillu, ale gdy będziemy używać go w odpowiedni sposób, ich ilość będzie z pewnością znacznie mniejsza. Do grillowania najlepiej używać specjalnych tacek, które dostaniemy dzisiaj w większości supermarketów. Dzięki temu unikniemy przywierania potraw do rusztu i osadzania się tłuszczu na elementach grilla.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (10)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Ruszt
14.06.2018
Nieeeeee, od lat na tym samym ruszcie se griluje i nic.
Myć!!!!
14.06.2018
To ja tu wyczulę Was na coś podczas wyjazdu na wakacje. Wynajelismy domek z ogrodem, który był wspólny z innymi letnikami. Ojciec właściciela szczypcami do kiełbasy, do przewracania mięs wyjmowal z dna.... kosza na śmieci!!! wszystko, co tam było. A potem te szczypce odłożył... Nie zauważył nas.
mer
14.06.2018
Tak, tak. Z całą pewnością te bakterie, które namnożyły się na grillu, przeżyją temperaturę dochodzącą do kilkuset stopni podczas grillowania.
Japier Dziu
14.06.2018
Wystarczy wyszorować kratkę w popiele (po ognisku, grillu)
to_ja
14.06.2018
jak tu czyścić grilla zaraz po użyciu, jak człowiek nawalony jak szpak
m
14.06.2018
już widzę ruszt w wannie :D szczotka druciana i ogień przy rozpalaniu mu wystarczą
barbekit
14.06.2018
Aby nie brudzić rusztu to najlepiej nie grilować! Stosowanie tacek aluminiowych lub samej folii aluminiowej jest bardziej niebezpieczne dla zdrowia jak przypieczone na ruszcie bakterie.
To tyle w temacie bakterii odpornych na wysoką temperaturę, a szczególnie tych, schowanych od spodu rusztu ;)
rysio
14.06.2018
Przetrwalniki drobnoustrojów giną podczas sterylizacji czyli w temp. 123,5 st. C. Temperatura powstająca podczas spalania węgla drzewnego to około 600 st.C. Pokażcie bakterię, która to wytrzyma.
Śruba
14.06.2018
Jaka bakteria czy grzyb wytrzyma 200 stopni C. ???
k
14.06.2018
Płyn do mycia naczyń i spiralny drapak stalowy. Trochę użycia mięśni i efekt niesamowity. Ruszt jak nowy.