Olej z czarnuszki, czyli złoto faraonów: Eliminuje wrzody, cellulit i zmarszczki

AlicjaAlicja - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Choć o nazywanym "złotem faraonów" oleju z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae ) mówi się zdecydowanie mniej niż o sławnej oliwie z oliwek, to może z nią śmiało konkurować. Przynajmniej pod względem właściwości leczniczych i kosmetycznych oraz zastosowań kulinarnych. Największą popularnością cieszy się, rzecz jasna, wśród wrzodowców, gdyż doskonale sprawdza się w walce z bakterią Helicobacter pylori - głównym winowajcą schorzenia. Pomaga też przy innych dolegliwościach trawiennych, zwłaszcza grypie żołądkowej, a ponadto stymuluje produkcję żółci, reguluje cykl menstruacyjny i działa rozkurczowo. Zdolności czarnuszki docenili również przedstawiciele branży kosmetycznej oraz kucharze, gdyż w znaczącym stopniu opóźnia procesy starzenia, eliminuje cellulit i zmarszczki oraz doskonale wzbogaca smak potraw.
1
Olej z czarnuszki: Jak powstaje?

Olej, o którym mowa, pozyskuje się z pochodzącej z południowo-wschodniej Europy i Azji czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.). Znakiem rozpoznawczym rośliny są białe lub niebieskie kwiaty z błękitnym unerwieniem oraz czarne nasiona, których właściwościami zachwycali się sami faraonowie. Z nich właśnie pozyskuje się dobroczynnie wpływający na nasze zdrowie olej. Oczywiście, lecznicze działanie wykazuje ten tłoczony na zimno i nierafinowany.

Olej z czarnuszki: Co w nim znajdziemy?

Olej z czarnuszki to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych; takich jak kwas omega-6, czyli linolowy, omega-9 – oleinowy, i omega-3 – alfa-linolenowy. Ponadto dostarczy nam także niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu antyoksydantów, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy, mikroelementów, beta-karotenu; kluczowych dla kondycji skóry biotyny i witaminy E oraz tymochinonu - składnika olejku eterycznego, który posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
2
Olej z czarnuszki a żołądek i wrzody

Po olej z czarnuszki najczęściej sięgają osoby zmagające się z uporczywymi dolegliwościami żołądkowymi, zwłaszcza refluksem żołądka oraz wrzodami żołądka czy dwunastnicy. Zasadność zastosowania go w terapii potwierdziły też przeprowadzone przez naukowców badania. Dowiedziono, że olej z czarnuszki skutecznie zwalcza bakterie Helicobacter pylori - źródło choroby wrzodowej.

Olej z czarnuszki jak aspiryna

Olej z czarnuszki często zestawiany jest z popularną aspiryną. Zawarty w nim tymochinon, składnik olejku eterycznego, sprawia, że posiada on zdolności przeciwzapalne i przeciwbólowe. Równie dobroczynnie jak na żołądek olej z czarnuszki wpływa na naszą wątrobę i nerki. Wskazuje się też na jego właściwości przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki a cukrzyca i choroby serca

Olej z czarnuszki zalecany jest także osobom zmagającym się z chorobami serca i cukrzycą. Dlaczego? Badania potwierdzają, że obniża poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów, które zwiększają ryzyko pojawienia się miażdżycy czy zawału serca oraz obniżają poziom glukozy, a tym samym wspierają terapię cukrzycy typu 2.
3
Olej z czarnuszki a hamowanie starzenia

Olej z czarnuszki to nie tylko naturalny lek, ale i doceniany kosmetyk, skutecznie hamujący negatywne procesy starzenia się skóry. Regularnie wcierany w cerę minimalizuje zmarszczki, a te płytkie - eliminuje. Sprawia też, że nasza skóra staje się bardziej sprężysta i elastyczna.

Olej z czarnuszki: Naturalna bariera dla promieni UV

Olej z czarnuszki można również śmiało nazwać przeciwsłonecznym filtrem, ponieważ stanowi skuteczną barierę ochronną przed szkodliwie działającymi na naszą skórę promieniami UV.

Olej z czarnuszki a piękne włosy

Jeśli kondycja twoich włosów pozostawia wiele do życzenia, również powinnaś sięgnąć po olej z czarnuszki. Kilka zabiegów tak zwanego "olejowania" sprawi, że twoje kosmyki odzyskają dawną witalność, staną się mocne i błyszczące.

Olej z czarnuszki a eliminacja cellulitu i rozstępów

Olej z czarnuszki zwiększa elastyczność skóry i poprawia jej napięcie, dzięki czemu zapobiega powstawaniu cellulitu oraz minimalizuje widoczność rozstępów oraz blizn.

Olej z czarnuszki: Wyrafinowany dodatek do potraw

Olej z czarnuszki, oczywiście tłoczony na zimno i nierafinowany, to w kuchni prawdziwy skarb. Jego intensywny korzenny smak doskonale wzbogaca smak potraw. Perfekcyjnie komponuje się z sałatkami, zupami, sosami, twarogami i kaszami.

Olej z czarnuszki: Przeciwwskazania

Wyjątkową ostrożność w suplementacji oleju z czarnuszki powinny zachować kobiety w ciąży oraz osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.


Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

gustyniak12
07.07.2018
ja polecam olej konopny Wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, .Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień i przebarwień i stanów zapalnych.Dba o właściwy poziom nawilżenia skóry.Leczy poważne stany chorobowe skóry, takie jak łuszczyca, więcej info na konopiafarmacja pl