Sprawdzone sposoby na jajka, mięso i warzywa

olaa - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Nie wiesz, jak najlepiej sprawdzić, czy jajko jest świeże albo co zrobić, żeby nie pękło podczas gotowania? Zastanawiasz się, jak sprawić, żeby tłuszcz na patelni nie pryskał albo jaki składnik wykorzystać dodatkowo, żeby panierka nie odpadała, pięknie wyglądała na kotletach i była chrupka w smaku? Zachodzisz w głowę, dlaczego twój rosół, mimo przestrzegania reguł zawartych w przepisie, jest pozbawiony smaku, a pieczeń sucha i bez wyrazu? Nie załamuj rąk, tylko działaj. Nasze babcie i mamy w tych mniej lub bardziej kłopotliwych kuchennych sytuacjach radziły sobie doskonale. Podpowiadamy, po jakie sprytne sposoby sięgały.
1
Jak sprawić, żeby mięso było miękkie?

Mięso sprawia nam niemało kłopotów przy jego przygotowywaniu. Jak sobie radzić? Podpowiadamy. Jeśli - mimo gotowania - mięso jest bardzo twarde, wlej do garnka łyżeczkę wódki. Szybciej zmięknie. Jeśli masz w planach pieczenie cielęciny, wsadź ją na dwa-trzy dni do zamrażarki, albo zamocz w oleju lekko zakwaszonym octem spirytusowym. Dzięki tym prostym zabiegom będzie pyszna i miękka.

Jak sprawić, żeby mięso było bardziej soczyste?

Są też sposoby na uzyskanie większej soczystości mięsa. Schab będzie doskonały w smaku, jeśli przed pieczeniem sparzysz go wrzątkiem, a szynka będzie rozpływać się w ustach, jeśli po gotowaniu zanurzysz ją w zimnej wodzie. Nadmiernemu wysuszeniu pieczeni zapobiegniesz, jeśli wsadzisz do piekarnika garnuszek z wodą i pozostawisz go tam na cały czas pieczenia mięsa.

Tłuszcz nie będzie pryskał

Skoro była mowa o gotowaniu i pieczeniu, czas na smażenie. Przed położeniem mięsa na tłuszcz, obtocz je w mące ziemniaczanej, będzie miało bardzo chrupką skórkę. Kotlety z kolei smaż zawsze na gorącym tłuszczu i tylko krótko. Panierka będzie chrupka w smaku i nie odpadnie. Chcesz zapobiec pryskaniu tłuszczu? Przetrzyj patelnię szmatką nasączoną octem i problem z głowy.

Panierka nie odpadnie z kotleta

Spinając klamrą sposoby na mięsa, jeszcze kilka słów o właściwym panierowaniu. Jeśli chcesz, żeby bułka pięknie przylegała do obtaczanych w niej mięs czy warzyw, dodaj do rozbitego jajka kilka kropli oliwy. Efekt murowany.

Sposoby na rosół doskonały

Skoro o mięsie mowa, nie sposób nie wspomnieć o gotowanym na nim rosole. Jak sprawić, żeby był doskonały w smaku? Mięso zawsze zalewaj zimną, a nie gorącą wodą, Tę ostatnią co najmniej dwa razy zagotuj wraz z mięsem i odlej, a dopiero potem dodaj warzywa i przyprawy. Rosół zawsze gotuj powoli, żeby nie zmętniał. Jego kolor możesz poprawić dodając do niego kawałek żółtego sera. Jeśli chcesz, żeby był bardziej klarowny, możesz wlać do gotującego się wywaru kilka rozmąconych białek, a gdy się zetną, przecedź wywar.

2
Sprytne sposoby na jajka

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Mamy też kilka sprytnych i bardzo przydatnych sposobów na uwielbiane przez nas jajka. Nie raz nie dwa zastanawiamy, się, czy to zakupione przez nas jest świeże. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że wsadzisz je do naczynia z zimną wodą i poobserwujesz, jak zareaguje. Świeże jajko od razu opadnie na dno, to zepsute będzie "pływać" w wodzie.

Jak sprawić, by jajka nie pękały?

Jajka sprawiają też niemało kłopotu podczas gotowania, bo często pękają. Jeśli chcesz temu zapobiec, nigdy nie wkładaj schłodzonych jaj bezpośrednio do wody, tylko wyjmij je kilkanaście minut wcześniej z lodówki, a dopiero później zagotuj, najlepiej w wodzie z odrobiną soli. Efekt gwarantowany. Jeśli mimo wszystko pękło, dodaj do wody odrobinę octu, a białko nie wypłynie na zewnątrz. Jajko niby udało się ugotować, ale czy na pewno do końca? Nie masz pewności i chcesz to sprawdzić? Zakręć jajkiem na stole. To zagotowane będzie się długo kręcić, a surowe nie.

Ubijanie białek

Problemy często pojawiają się także przy ubijaniu białek. Jeśli miksowanie nie pomaga i białka nie sztywnieją, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny albo szczyptę soli.

Jak uratować przypalone mleko i nie zwarzyć śmietany?

Skoro jesteśmy przy nabiale, nie sposób nie wspomnieć o mleku i śmietanie. Jeśli przez przypadek to pierwsze ci się przypali, przegotuj je z odrobiną soli. Z kolei jeśli śmietanę chcesz dodać do zupy, zawsze wlej do niej odrobinę mleka, a następnie połącz ją z niewielką ilością zupy i dopiero dodaj do całości - wtedy ci się nie zwarzy.
3
Jak szybciej obrać ziemniaki i buraczki?

Była mowa o mięsie i nabiale, teraz pora na warzywa. Często gotujesz ziemniaki? Dodaj do nich odrobinę czosnku oprócz soli. Będą smaczniejsze. Jeśli preferujesz ziemniaki gotowane w mundurkach, dodaj do wody niewielką ilość octu. Ten prosty zabieg sprawi, że skórka nie będzie pękać i łatwiej ją będzie można ściągnąć. Zaraz po zagotowaniu zalej je zimną wodą. Znacznie ułatwisz sobie obieranie. Podobnie postępuj z gotowanymi buraczkami. Skórka szybciej zejdzie.

Dodaj mleko podczas gotowania kukurydzy i warzyw

Jeśli chcesz, żeby kukurydza była perfekcyjna w smaku, gotuj ją z dodatkiem mleka i cukru, ale nie sól, bo stwardnieje. Sekret pysznych brokułów, kapusty, czy brukselki tkwi w odrobinie mleka. Dodawaj go nieco podczas gotowania. Z kolei kolor szpinaku czy groszku pomoże ci zachować szybkie studzenie wykonane tuż po gotowaniu, a utrwalenie karotenu w marchewce - odrobina tłuszczu.

Warzywa smaż krótko

Jeśli często sięgasz po mrożone warzywa, zawsze wrzucaj je do wrzątku schłodzone. Będą bardziej jędrne. Warzywa podobnie jak kotlety smaż na ciepłym tłuszczu i krótko. Dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze.

Jak obierać pomidora?

Przyda się też krótka lekcja obierania pomidora. Jeśli chcesz zachować sok, natnij spód pomidora na krzyż, ułóż go na sitku i polej wrzątkiem. Najlepiej krój go w poprzek. Pamiętaj też, że pomidor z surowym ogórkiem nie tworzy zbyt udanego duetu, bo sok tego ostatniego niszczy witaminę C.

Grzyby zawsze mocz w mleku

Na koniec krótko o suszonych grzybach, skoro mamy właśnie na nie sezon. Przed wykorzystaniem zawsze mocz je przez kilka godzin w mleku. Będą smakowały świetnie i zachowają aromat.


Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Lena
19.08.2018
Pływające jajko - to dowód na to, komora powietrzna w skorupce jest duża, czyli jajko miało czas wyschnąć. Ergo - to jajko jest stare!!! Jajka, które opadają na dno i leżą poziomo, są wybitnie świeże. Te, które lekko unoszą jeden koniec, też są w do spożycia, choć mają już kilka dni.
Zbych
19.08.2018
Jest odwrotnie, zepsute jajo wydziela azot. Azot magazynuje się w szerszej koncówce jaja i je leciutko unosi w wodzie.
Dasza
19.08.2018
Każde jajko przed gotowaniem przekłuwam agrafką. Przekłucie wykonuję po grubszej stronie jaja. Taki manewr powoduje, ze jajo nie pęka i dobrze się obiera ze skorupki.