Okra: Dobra dla diabetyków, kobiet w ciąży i nie tylko

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Okra, nazywana również piżmianem jadalnym, to roślina, którą warto włączyć do swojego jadłospisu. Po pierwsze, ponieważ bogata jest w składniki odżywcze, po drugie, dlatego, że doskonale wpływa na nasz organizm, a po trzecie - wprowadzi świeżość do naszego jadłospisu. Regularnie spożywana okra pomoże obniżyć cukier i cholesterol, a także utrzymać zdrowie kobiet w ciąży. Oto, co warto wiedzieć o tej roślinie.
1
Kilka słów o piżmianie jadalnym
Okra, zwana również piżmianem jadalnym lub palcem damy, to roślina szczególnie popularna na Filipinach, w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych oraz w Indiach, skąd pochodzi. Uprawiana jest w krajach tropikalnych i subtropikalnych oraz ciepłych klimatu umiarkowanego.

Okra od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na szereg swoich prozdrowotnych właściwości. Nasiona okry stosowane są w leczeniu wielu chorób, a także używane do produkcji kosmetyków. Z kolei aromatyczny olej z nasion okry stosowany jest przez firmy kosmetyczne i producentów żywności na całym świecie.

W jednej szklance surowej okry znajdziemy około 30 kalorii, a ponadto, błonnik, białko, węglowodany, a także magnez, folian, wapń, potas oraz witaminy B oraz C. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych po okrę często sięgają wegetarianie, którzy potrzebują uzupełnić wartości odżywcze. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom okry.
2
Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
Okra wykazuje właściwości insulinopodobne, dlatego jej regularne spożywanie może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, okra ma również niski indeks glikemiczny, którego wartość wynosi 20. Wniosek jest prosty - okra świetnie sprawdzi się w jadłospisie diabetyków. Takie działanie okry potwierdzają badania przeprowadzone w 2011 roku na szczurach.

Obniża cholesterol
Okra może pomóc również obniżyć poziom cholesterolu, czemu dowodzą z kolei badania z 2014 roku. Właściwość tę okra zawdzięcza nasyconym kwasom tłuszczowym, które mogą hamować rozwój chorób serca oraz innych problemów zdrowotnych, będących wynikiem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

Wspomaga funkcjonowanie wątroby
Palec damy ma również pozytywny wpływ na pracę wątroby. Pomaga ją oczyścić i zapobiega jej chorobom. To dlatego, że zawiera substancje, które wiążą się z kwasem żółciowym czy cholesterolem i są niezbędne do detoksykacji wątroby. Naukowcy dowodzą, że ekstrakt z okry jest silnym przeciwutleniaczem, stąd wykazuje zdolność ochrony wątroby.

Pozytywnie wpływa na płód
Spożywanie okry zaleca się kobietom w ciąży, ponieważ bogata jest w witaminy z grupy B, które pomagają zapewnić zdrowy rozwój dziecka w łonie matki. W okrze znajdziemy również kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży. Odgrywa on kluczową rolę podczas rozwoju płodu.

Poprawia wzrok
Dzięki zawartości witaminy A, a także składników antyoksydacyjnych okra wpływa również pozytywnie na nasz wzrok. Ten składnik odżywczy jest silnym przeciwutleniaczem, który niszczy i neutralizuje wolne rodniki. Regularne spożywanie okry może zmniejszyć również ryzyko rozwoju zaćmy.

Poprawia trawienie
Okrę warto włączyć do diety również ze względu na jej działanie poprawiające trawienie. Dzięki witaminie A okra wpływa pozytywnie na cały układ pokarmowy.

3
Jak przygotować i spożywać okrę?
Młode okazy okry można spożywać na surowo, jednak warzywo to świetnie smakuje, gdy jest usmażone, ugotowane lub zamarynowane. Polecamy wypróbować każdą z tych opcji.

Gdzie kupić okrę?
Palec damy znajdziemy w dużych marketach, a nawet w dyskontach. Za 100 gramów zapłacimy około pięciu złotych. Warto sięgnąć po okrę, bo cena jest naprawdę korzystna!

Warto wiedzieć
Strąki okry mogą zawierać pozostałości pestycydów, dlatego przed ich zjedzeniem lub użyciem, należy je dokładnie umyć pod wodą.

Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

cvcv
10.11.2018
5 złotych za 100 g to rzeczywiście "korzystna" cena :)
Anna
09.11.2018
OKra jest rowniez uzywana w kuchni afrykanskiej. Nalezy ja pokroic na male plasterki i zagotowac. Nastepnie taka dodaje sie do sosu. Ja osobiscie nie lubie gotowanej, bo jest bardzo ciagnaca, ale smazona jest pyszna.W Wielkiej Brytanii jest spozywana z uwagi na duza ilosc Afrykanczykow i Arabow ,
michalskig
08.11.2018
50 zł za kg - to zdecydowanie za dużo, w Kanadzie (Toronto) była w cenie podobnej do fasolki szparagowej i tyle jest ona warta w Polsce.
Mirek
08.11.2018
Okre poznałem w kuchni arabskiej jakieś 10 lat temu gdzie nie było jej jeszcze w Polsce.Bardzo mi posmakowała i zazdroszczę Arabom takiej kuchni.....
Nik
08.11.2018
50zł za kilogram warzywa to naprawdę korzystna cena?