Lanolina: Sekret gładkiej skóry i zdrowych włosów

Magdalena_red - specjalista Tipy.pl
Lanolina /123RF/PICSEL
1 z 4
Lanolina to naturalna substancja, która jest wykorzystywana do produkcji wielu kosmetyków oraz lekarstw. Perfekcyjnie nawilża skórę i zapobiega nadmiernej utracie wody. Zwiększa też wchłanianie towarzyszących jej substancji odżywczych i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi – zimnem i wiatrem. Przyspiesza też gojenie ran, zwalcza stan zapalny i nadaje skórze elastyczności i miękkości. Wzmacnia włosy, chroniąc je przed rozdwajaniem i łamaniem. Jest składnikiem nie tylko kosmetyków i środków do prania, ale też leczniczych maści. Czym właściwie jest lanolina i dlaczego tak korzystnie wpływa na naszą skórę?
1
Lanolina to owczy wosk /123RF/PICSEL
Czym jest lanolina?

Lanolina to wosk wydzielany przez gruczoły łojowe owiec. Zwierzęta posiadające wełnę gromadzą tłuszcz, kiedy warunki atmosferyczne są dla nich niekorzystne. Lanolinę pozyskuje się w trakcie strzyżenia owiec i specjalnej obróbki wełny. W pierwszej fazie owczy wosk jest kleisty, ma żółto-brązową barwę i specyficzny zapach. Po upraniu wełny tłuszcz się odwirowuje, a następnie oczyszcza, co pozbawia go dotychczasowego zapachu. Lanolina składa się ze steroli, estrów, alkoholi i kwasów. Wykazuje podobne cechy do warstwy lipidowej ludzkiej skóry, dlatego jest tak świetnie tolerowana przez nasz organizm.
2
Pielęgnacja skóry /123RF/PICSEL
Właściwości lanoliny

Lanolina jest idealnym środkiem do pielęgnacji skóry – nawilża ją, chroni przed zimnem i wiatrem, a także zapewnia jej gładkość i elastyczność, zapobiega też narastaniu naskórka. Jest świetnym emulgatorem – wiąże wodę, tworząc emulsję wykorzystywaną w produkcji kosmetyków. To bardzo ważny składnik, bo zapobiega rozwarstwianiu się kosmetyków. Wykazuje też właściwości przeciwzapalne i regeneracyjne – przyspiesza gojenie się ran. Lanolina jest również skuteczna w walce z atopowym zapaleniem skóry oraz łuszczycą.
3
Płyn zmiękczający /123RF/PICSEL
Zastosowanie lanoliny

Właściwości lanoliny sprawiają, że jest wykorzystywana w produkcji kosmetyków, farmaceutyce, a nawet w przemyśle. Znajdziemy ją w balsamach, kremach do rąk, pomadkach, mydłach czy dezodorantach. Wykorzystuje się ją do produkcji kremów do suchej cery, nie wytwarzającej wystarczającej ilości sebum. Przetworzony owczy wosk wchodzi też w skład kosmetyków do włosów – szamponów i odżywek – wzmacnia włosy, zapobiega ich łamaniu i rozdwajaniu, ułatwia rozczesywanie. Farbowanym włosom dłużej zapewnia intensywny kolor. Lanolinę znajdziemy także w zmiękczających płynach do prania i płukania.

W farmacji wykorzystuje się ją do produkcji maści łagodzących stany zapalne skóry. Poleca się je matkom karmiącym piersią, które mają popękane brodawki. Lanolina wchodzi też w skład maści pielęgnacyjnych dla dzieci, w tym niemowląt. Jest składnikiem specyfików na atopowe zapalenie skóry i łuszczycę.

Przemysł wykorzystuje lanolinę do produkcji bandaży opatrunkowych, prezerwatyw, a także środków antykorozyjnych i smarów do natłuszczania mechanizmów.

Lanolinę w czystej postaci można kupić w aptekach i sklepach internetowych. Kosmetyki, które ją zawierają, są ogólnodostępne w drogeriach i perfumeriach.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie