Kolagen do picia: Białko młodości i sekret zdrowych stawów

Magdalena_red - specjalista Tipy.pl
Walcz ze zmarszczkami /123RF/PICSEL
1 z 4
Kolagen to białko tkanki łącznej, które jest naturalnie wytwarzane przez nasz organizm. Dzięki niemu możemy cieszyć się gładką i jędrną skórą, a także zdrowymi stawami i lśniącymi włosami. Niestety po 26. roku życia jego ilość w organizmie drastycznie spada. Z biegiem lat skóra staje się coraz bardziej wysuszona i pomarszczona, powieki i policzki puchną, pojawia się cellulit i rozstępy. Włosy szybciej się łamią, a stawy zaczynają szwankować. Przyczyną są niedobory kolagenu, a także szkodliwe warunki zewnętrzne – promieniowanie, zanieczyszczenie powietrza i inne toksyny. Na starzenie się skóry i stawów ma też wpływ nieprawidłowa dieta i niezdrowy styl życia. Co zrobić, by dłużej cieszyć się młodym wyglądem? W jaki sposób może w tym pomóc picie kolagenu?
1
Kolagen w proszku /123RF/PICSEL
Czym jest kolagen?

Kolagen to główny element tkanki łącznej, stanowi niemal 30% wszystkich białek w organizmie – jest budulcem ścięgien, kości, zębów, chrząstek, naczyń krwionośnych i skóry. Łączy ze sobą komórki i zapewnia ich ciągłą odnowę, odpowiada też za ich właściwe nawilżenie. Chroni przed nadmiarem toksyn i innych szkodliwych czynników. Dzięki niemu skóra jest gładka, miękka i sprężysta. Przed 30. rokiem życia ilość kolagenu zaczyna się sukcesywnie zmniejszać, a przez to komórki regenerują się wolniej i szybciej obumierają. Skóra staje się wysuszona, obserwujemy pierwsze zmarszczki oraz cellulit czy rozstępy. Z wiekiem pojawiają się też pierwsze problemy ze stawami, gojeniem się ran i zrastaniem złamanych kości. Organizm się starzeje i jest to proces nieodwracalny, można go jednak skutecznie spowolnić.
2
Właściwości kolagenu /123RF/PICSEL
Jakie właściwości posiada kolagen do picia?

Niedobory kolagenu warto uzupełniać w codziennej diecie. Niestety niewiele produktów go zawiera: znajdziemy go w golonce, podrobach czy galaretkach mięsnych i rybnych. Jego zawartość w pożywieniu jest jednak niewystarczająca. Dlatego coraz większą popularnością cieszy się kolagen w postaci suplementów diety. Do jego stosowania przyznają się nie tylko znane kobiety, ale także sławni mężczyźni. Zdaniem wielu osób płynny kolagen działa znacznie lepiej od suplementów na bazie proszku czy tabletek. Największym i widocznym w pierwszej kolejności atutem stosowania kolagenu jest poprawa kondycji skóry i włosów. To cenne białko zapewni jednak także lepsze funkcjonowanie organizmu – uelastyczni naczynia krwionośne i zapewni lepszy przepływ krwi. Wzmocni również układ kostny i zapobiegnie uciążliwemu bólowi stawów.
3
Stosowanie kolagenu /123RF/PICSEL
Jak wybrać najlepszy kolagen i jak go stosować?

Istnieje kilka rodzajów kolagenu, najlepiej przyswajalny dla organizmu jest kolagen morski, najbardziej zbliżony do ludzkiego (w przeciwieństwie do wieprzowego i bydlęcego). Warto wybierać więc preparaty na bazie ryb morskich. Optymalna dawka to spożywanie 4000 mg kolagenu dziennie. Przyswajalność kolagenu zwiększa też witamina C, więc warto włączyć do diety bogate w nią produkty. Przy zakupie kolagenu do picia można też zwrócić uwagę na skład i wybrać ten, który zawiera witaminę C oraz glukozaminę – substancję wchodzącą w skład chrząstek stawowych. Preparaty kupuj najlepiej w aptekach lub drogeriach. Zamawiając kolagen w sklepie internetowym, zwróć uwagę na producenta i certyfikaty potwierdzające jego skuteczność.

Zastosowanie kolagenu

Kolagen znajduje się nie tylko w suplementach diety, ale także w licznych kosmetykach, przede wszystkim w kremach do twarzy i szyi, szamponach i odżywkach do włosów, a także balsamach do ciała i płynach do kąpieli. Stosowanie kosmetyków z kolagenem wesprze regenerację skóry, włosów i paznokci, ale trzeba pamiętać o tym, że nie poprawi kondycji narządów wewnętrznych, tymczasem za młody i zdrowy wygląd odpowiada także ogólny stan zdrowia.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Uljan
17.02.2019
Po co panie mają kupować białko młodości i wydawać grube pieniądze?