Termogeniki: Naturalne produkty, które przyspieszą spalanie tłuszczu

Magdalena_red - specjalista Tipy.pl
Jak szybciej schudnąć? /123RF/PICSEL
1 z 6
Odchudzanie to zazwyczaj długi i żmudny proces wymagający wielu wyrzeczeń. Szanse na osiągnięcie sukcesu zwiększają się jednak, jeśli na wadze regularnie obserwujemy spadek masy ciała. To skutecznie motywuje do dalszego działania. Dlatego tak ważne jest wspieranie organizmu w walce z nagromadzonym tłuszczem. By szybciej chudnąć, do codziennej diety koniecznie włącz termogeniki – produkty, które pobudzają organizm do spalania tłuszczu. Sprawdź, które naturalne produkty posiadają te cenne właściwości, i ciesz się smukłą sylwetką.
1
Komórki tłuszczu /123RF/PICSEL
Czym są termogeniki i jak działają?

Ludzki organizm, by mógł prawidłowo funkcjonować, musi utrzymywać odpowiednią temperaturę ciała. Im więcej ciepła musi wytworzyć, tym więcej energii do tego zużywa. Ten mechanizm nazywa się termogenezą i wykorzystuje się go w procesie odchudzania, stosując tzw. termogeniki. Są to substancje, które naturalnie występują w wielu produktach spożywczych. Ich działanie polega na stymulowaniu organizmu do wytwarzania większej ilości energii do jego ogrzania. Energię tę produkuje z dostarczonego pożywienia lub zmagazynowanych tłuszczów. Termogeniki przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej aż o 10-25%. Przy zbilansowanej diecie redukcyjnej mogą więc znacznie ułatwić osiągnięcie wymarzonego celu.
2
Zielona herbata /123RF/PICSEL
Napoje przyspieszające spalanie tłuszczu

Zielona i czerwona herbata są znane z tego, że przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Te właściwości zawdzięczają występującym w nich substancjom – katechinom. To silne przeciwutleniacze, które przyczyniają się do wzrostu termogenezy i większego zużycia energii. Ograniczają też wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Katechiny występują również w mniejszych ilościach w czerwonym winie (dla osób na diecie polecane są niewielkie ilości tego alkoholu w wersji wytrawnej).

Napojem przyspieszającym przemianę materii jest także kawa. Znajdujące się w niej substancje pobudzają układ nerwowy i utrzymują organizm w stanie lekkiego napięcia, a narządy szybciej pracują i pobierają więcej energii. By uzyskać efekt termogeniczny, dziennie powinno się spożywać trzy filiżanki mielonej kawy (rozpuszczalna posiada znacznie słabsze właściwości).
3
Cynamon i imbir /123RF/PICSEL
Przyprawy – naturalne termogeniki

Pieprz cayenne i papryka chili skutecznie powodują wzrost termogenezy. Wszystko dzięki zawartej w nich kapsaicynie. Ta substancja nie bez przyczyny znajduje się w wielu suplementach diety – przyspiesza przemianę materii i poprawia krążenie krwi, a w dodatku zmniejsza apetyt. Podobne, ale nieco mniejsze działanie wykazuje imbir.

Cennymi w trakcie diety przyprawami są również cynamon i kurkuma. Cynamon reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega jego magazynowaniu się w organizmie w postaci tłuszczu. Przyspiesza też metabolizm. Kurkuma wspiera z kolei procesy trawienne i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, znacznie hamuje też uczucie głodu i apetyt. Jednak najważniejsze jest to, że skutecznie ogranicza rozrost komórek tłuszczowych.

Do szybszej utraty wagi przyczyni się także czosnek. Stymuluje on układ nerwowy i powoduje większą produkcję adrenaliny, przez co zmusza organizm do zużywania większej ilości energii. Czosnek na dłużej utrzymuje też uczucie sytości i zmniejsza apetyt.

4
art/2019/31132_FH1xjD.jpg
Te owoce pomogą spalić tłuszcz

Owoce na diecie wskazane są w umiarkowanych ilościach ze względu na sporą zawartość cukru. Niektóre z nich przyspieszą jednak spalanie tkanki tłuszczowej. Najskuteczniejsze w tej kwestii są cytrusy. Znajduje się w nich dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem przyspieszającym termogenezę. Owoce zawierają również duże ilości błonnika regulującego procesy trawienne i zapobiegającego magazynowaniu się tłuszczu. W trakcie odchudzania szczególnie warto więc jeść cytryny, pomarańcze, mandarynki i grejpfruty. Te ostatnie skutecznie obniżają także poziom cukru we krwi.
5
art/2019/31132_sxa2jG.jpg
Kiedy termogeniki mogą szkodzić?

Termogeniki warto włączyć do codziennej diety – zamiast czarnej herbaty pić zieloną, a czarny pieprz zamienić na cayenne. Do potraw i napojów wystarczy dodawać imbiru, cynamonu lub czosnku. Trzeba jednak pamiętać, że wszystko może szkodzić w zbyt dużych ilościach. Szczególnie powinno się uważać na ostre przyprawy, a także kawę. Ich nadmierne spożywanie może powodować zbytnie pobudzenie nerwowe, lęk i bezsenność, biegunkę i nudności, a także przyspieszoną akcję serca i wzrost ciśnienia tętniczego.
Strona 1 z 6

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie