Olej z czarnuszki: Dlaczego jest tak cenny dla zdrowia?

AlicjaAlicja - specjalista Tipy.pl
Olej z czarnuszki /123RF/PICSEL
1 z 4
Olej z czarnuszki nie bez powodu nazywany jest "płynnym złotem faraonów". Z jego dobroczynnych właściwości korzystała sama Kleopatra, Nefertiti czy Hipokrates. Dzięki bogactwu cennych składników ten naturalny preparat spełnia wszystkie kryteria doskonałego kosmetyku. Perfekcyjnie wpływa na cerę, wygładza ją i odmładza; doskonale sprawdza się też w roli specyfiku przeznaczonego do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i mieszanej; pomaga zniwelować dokuczliwe problemy natury dermatologicznej i wspiera walkę z alergiami. Poza tym obniża ciśnienie krwi oraz wspiera ochronę przed chorobami serca, pomaga pozbyć się problemów żołądkowych, regeneruje wątrobę, reguluje poziom cukru we krwi i stymuluje odporność organizmu. Jakie jeszcze właściwości posiada? W jaki sposób go wykorzystać? Sprawdźmy.
1
Olej z czarnuszki /123RF/PICSEL
Co zawiera olej z czarnuszki?

Olej pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej Nigella sativa często określanej też mianem kminu czarnego. Przyjmuje barwę od miodowego do ciemnobrązowego. Swoje rozliczne właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartym w niej składnikom. Wśród tych najcenniejszych wymienia się olejek lotny zawierający m.in. tymochinon, gamma-terpinen, tymohydrochinon, tymol i karwakol; witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B7; minerały: wapń, żelazo, miedź, kwas foliowy, cynk oraz fosfor; białko; alkaloidy, flawonoidy, saponiny, sterole roślinne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (linolenowy, arachidonowy, oleinowy, mirystynowy, palmitynowy, palmitoleinowy, stearynowy, linolowy). Te ostatnie są wyjątkowo cenne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stymulują odporność, wspierają układ krążenia, regulują metabolizm, wspierają właściwą pracę wielu narządów i pomagają przeciwdziałać wielu chorobom. Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne olej z czarnuszki zawdzięcza z kolei obecności tymochinonu.

Olej z czarnuszki najlepszy dla wrzodowców

Po olej z czarnuszki powinny wyjątkowo chętnie sięgać osoby zmagające się z chorobą wrzodową. Specyfik tworzy barierę ochronną dla błony śluzowej żołądka, wspiera jej odbudowę i jednocześnie hamuje rozwój stanów chorobowych. Przeprowadzone badania dowodzą, że olej z czarnuszki blokuje rozwój histaminy i hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
2
Ziarenka czarnuszki siewnej /123RF/PICSEL
Olej z czarnuszki dobry dla wątroby i nerek

Olej z czarnuszki skutecznie regeneruje wątrobę; m.in. skutecznie odtruwa organizm i usuwa z niego toksyny, poprawia profil lipidowy i morfologię krwi oraz optymalizuję gospodarkę lipidową i przeciwdziała zwłóknieniom. Równie korzystnie wpływa na nerki oraz układ moczowy, chroniąc je przed działaniem toksyn, zwłaszcza podczas terapii rozmaitymi lekami.

Zawarte w oleju z czarnuszki sterole roślinne oraz kwasy omega-6 i omega-9 zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych oraz zapobiegają zakrzepom, a tym samym chronią serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Przeprowadzone badania dowiodły też, że specyfik wyraźnie obniża ciśnienie krwi i wspiera profilaktykę serca, a poza tym stymuluje do pracy i regeneruje trzustkę, która jest odpowiedzialna za produkcję insuliny i stanowi element profilaktyki cukrzycy.
Olej z czarnuszki wpływa dobroczynnie na mózg i może być śmiało stosowany jako środek wspomagający w dolegliwościach ze strony układu nerwowego.

Olej z czarnuszki wspiera pracę jelit

Pozyskiwany z nasion czarnuszki siewnej olej wspiera prawidłową pracę jelit, zapobiega rozwojowi zespołu jelita drażliwego, reguluje przemianę materii i hamuje apetyt. Poza tym okazuje się bardzo skuteczny w walce z pasożytami i wspiera układ immunologiczny organizmu oraz ma dobroczynny wpływ na układ rozrodczy. Wspiera produkcję plemników u mężczyzn, a u kobiet reguluje cykl miesiączkowy i wspiera laktację.
3
Olej z czarnuszki - dobry kosmetyk/123RF/PICSEL
Olej z czarnuszki to doskonały kosmetyk

O właściwościach kosmetycznych oleju z czarnuszki można byłoby spisywać tomy. Stosowany zewnętrznie zapewnia gładką cerę i niweluje problemy natury dermatologicznej, takie jak trądzik, grzybica, atopowe zapalanie skóry, wysypki i egzema; a poza tym leczy skutki oparzeń słonecznych i przyspiesza gojenie się ran. Fantastycznie wpływa również na włosy; przyspiesza ich porost i wzmacnia mieszki włosowe, zapobiega też nadmiernemu łuszczeniu skóry i pozwala zahamować nadmierne wypadanie włosów.

Jak wykorzystać olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki wyróżnia ostry, lekko gorzkawy smak, dlatego też jest mocno wyczuwalny w potrawie. Można go śmiało stosować jako dodatek do sałatek jak i do potraw mięsnych. Aby jak najdłużej zachował świeżość, należy przechowywać go w zamkniętej butelce w lodówce, bez dostępu do światła. Olej z czarnuszki, oczywiście, najlepiej stosować na surowo – samodzielnie albo wymieszany z sokiem owocowym lub miodem.

Olej z czarnuszki: Przeciwwskazania

Olej z czarnuszki to produkt bardzo bezpieczny. Można podawać go maluchom, które skończyły roczek. Warto pamiętać, że używany w nadmiernej ilości może wykazać działanie rozkurczowe, dlatego nie powinny sięgać po niego kobiety w ciąży. Stosowany regularnie obniża też ciśnienie krwi, dlatego osoby z niskim ciśnieniem powinny obserwować jego wpływ na swój organizm.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Lolas
30.03.2020
Zabija wszystkie bakterie w tym i te potrzebne bakterie pokarmowe, dlatego podczas kuracji olejem z czarnuszki co 2 - 3 tygodnie należy robić tygodniową przerwę na pobieranie probiotyków. Kurację powtórzyć 3 do 4 razy.