Dlaczego warto jeść orzeszki makadamia (macadamia)?

Anna - specjalista Tipy.pl
Orzechy makadamia/123RF/PICSEL
1 z 4
Orzechy to bogata w wartości odżywcze przekąska, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Do jednych z najzdrowszych należą smaczne orzechy makadamia, które wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Mimo że - ze względu na najwyższą zawartość tłuszczu - są najbardziej kaloryczne, to dostarczają głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają krążenie, obniżają ciśnienie i cholesterol oraz działają przeciwzapalnie. Wykazano, że orzeszki makadamia mogą obniżać ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca aż o 29%. Ponadto orzechy te korzystnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają kości, a także intensywnie nawilżają skórę i włosy. Dlaczego jeszcze warto jeść orzechy makadamia? Przekonajmy się.

1
Makadamia na drzewie/123RF/PICSEL
Skąd pochodzą orzechy makadamia?

Orzeszki makadamia (macadamia) są nasionami wiecznie zielonych drzew z rodziny srebrnikowatych naturalnie rosnących w Australii. Uprawiane są też na Hawajach i w Afryce Południowej. Drzewa wyrastają do 5 m wysokości, a nasiona można zbierać dopiero po pięciu latach od zasadzenia. Orzechy są okrągłe, podobne do orzechów laskowych. Mają jasny, kremowy kolor i otoczone są ciemną, twardą skorupką. Co ciekawe, ich łupinę trudno rozbić, dlatego w tym celu wykorzystuje się na plantacjach specjalną maszynę i dystrybuuje orzeszki bez skorupki. Mają delikatny, nieco maślany smak.

Orzeszki makadamia składają się w 77 procentach z tłuszczów, głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawierają białko, witaminy z grupy B i witaminę E zwaną witaminą młodości. W orzeszkach makadamia można znaleźć także regulujący ciśnienie potas, wpływające na mocne kości wapń i fosfor oraz inne minerały – magnez, cynk, selen i żelazo.
2
Łuskane orzeszki makadamia/123RF/PICSEL
Właściwości orzeszków makadamia

Orzechy makadamia świetnie oddziałują na serce, układ krwionośny i nerwowy. Zawdzięczają to nienasyconym kwasom tłuszczowym, które udrażniają przepływ krwi, regulują ciśnienie i obniżają poziom złego cholesterolu. Oprócz tego ten gatunek orzechów wykazuje działanie przeciwutleniające, zwalczające wolne rodniki, opóźniające procesy starzenia się i zmniejszające ryzyko nowotworów. Naukowcy dowiedli, że ten gatunek orzechów może zapobiegać przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobami sercowo-naczyniowymi o 29 procent, a z powodu nowotworów - o 11 procent. Osoby spożywające orzechy makadamia rzadziej chorują na cukrzycę, miażdżycę i raka jelita grubego.

Orzechy makadamia są także źródłem witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i biorą udział w licznych procesach zachodzących w organizmie. Dzięki nim poprawia się pamięć, koncentracja i nastrój. Witamina B3, czyli niacyna wzmaga produkcję białych krwinek, a witamina B2 regeneruje i odżywia skórę, włosy i paznokcie. Właściwości pielęgnujące skórę posiada także witamina E, przeciwutleniacz przeciwdziałający starzeniu się i powstawaniu zmarszczek. Nawilża i wygładza cerę, niweluje wypryski i trądzik.

Duża zawartość żelaza w orzeszkach makadamia sprawia, że zapobiegają one anemii i osłabieniu organizmu. Z kolei potas reguluje ciśnienie krwi, bierze udział w budowie aminokwasów i poprawia pracę mięśni. Orzechy makadamia zapewniają także mocne, zdrowe kości i zęby, na co wpływ ma obecność fosforu, wapnia i żelaza. Ponadto zawartość błonnika sprawia, że te smaczne orzeszki stymulują jelita i podkręcają metabolizm, przez co polecane są osobom otyłym mimo swojej kaloryczności.
3
Olej z orzechów makadamia/123RF/PICSEL
Zastosowania orzeszków makadamia

Orzechy makadamia okazują się bardzo zdrową przekąską, po którą warto sięgać. Zawierają aż 718 kalorii w 100 gramach, lecz spożywane z umiarem nie przyczynią się do nadwagi. Zalecana dawka to 10-12 orzeszków dziennie. Można jeść je samodzielnie, ale idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, sałatek, płatków śniadaniowych czy muesli. Z orzeszków makadamia wytwarza się także olej, który można stosować w kuchni, jak i używać w celach kosmetycznych, wsmarowując we włosy i skórę. Taki tłuszcz ma wysoki punkt dymienia, więc nadaje się tylko do krótkiego smażenia. Orzeszki makadamia są dostępne w dużych marketach, nie są jednak zbyt tanie. Za 250 g trzeba zapłacić 30 zł. Warto jednak w nie zainwestować, gdyż przynoszą dużo korzyści dla zdrowia.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Grzegorz
03.02.2020
Jeżeli mówimy o wysokim punkcie dymienia, to na ogół oznacza to, że tłuszcz nadaje się do smażenia. Nie rozumiem stwierdzenia: "ma wysoki punkt dymienia, więc nadaje się tylko do krótkiego smażenia".
Temp. dymienia: masło 177st. C, smalec 182 st. C, olej makadamia 199 st. C, olej słonecznikowy 227 st. C.