drożdżowe bułeczki z czekoladą i orzechami

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z orzechami i czekoladą?

AdelaAdela - specjalista Tipy.pl
Masz ochotę na pyszne, chrupiące drożdżowe bułeczki z kawałkami czekolady i orzechów? Tutaj znajdziesz przepis na najlepsze drożdżówki, jakie jadłaś. Choć ich wykonanie jest odrobinę pracochłonne, warto zadać sobie trochę trudu, ponieważ efekt końcowy jest wart wszelkich wysiłków. Nie ma takiej osoby, która zdoła im się oprzeć. Wprawi w zachwyt niejednego smakosza. Poniżej znajdziesz przepis na wyśmienite bułeczki orzechowo – czekoladowe.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 600g (4 ¾ szklanki) mąki
* 1 łyżka stołowa kakao
* 2 łyżeczki soli
* 95g (pół szklanki) cukru
* 50g (pół szklanki) kruszonych orzechów laskowych
* 60g (4 ¼ łyżki stołowej) masła
* 12g (3 łyżeczki) świeżych drożdży
* 250 ml (szklanka) wody
* 60ml (¼ szklanki) mleka
* jajko (rozbite i „roztrzepane”)
* 200g (1 szklanka i 2 łyżki) kropelek czekoladowych
* 50g (6 ½ łyżki) mąki do posypania

1
mieszamy składniki
Zmieszaj ze sobą składniki. Do mąki dodaj kakao, cukier, sól, masło, drożdże i wodę. Wlej również odrobinę mleka. Całość zmieszaj w garnku dużą łyżką lub mikserem (niska moc, ok. 4 minuty).
2
kropelki czekoladowe
Dodaj resztę składników: kropelki czekoladowe, kruszone orzechy i resztę mleka.
3
zagniatamy ciasto
Przygotuj ciasto. Uformuj z niego kulę i zagniataj na posypanej mąką stolnicy. Pozostaw na 5 minut.
4
dzielimy ciasto na pół
Podziel ciasto na dwie równe części i zrób z nich wałeczki. Włóż je do miski (lub połóż na blachę) i przykryj ścierką.
5
Poczekaj, aż ciasto urośnie. Powinno to potrwać około 2 godziny.
6
Uformuj bułeczki. Podziel wałki na 3cm kawałki i umieść je na blasze do pieczenia. Na każdej bułeczce zrób 2-3 nacięcia. Z wierzchu posmaruj bułkę „roztrzepanym” jajkiem.
7
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
8
Włóż bułeczki do piekarnika i piecz przez około 15 minut, dopóki nie nabiorą lekko brązowego koloru.
9
Smacznego!

Powiązane porady

masa marcepanowa
zupa z kurek
ciasteczko z wróżbą

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

megi
08.07.2013
chyba najgorsze w smaku, bułeczki jakie jadłam..;/ nie polecam..
grazyna2
23.04.2013
ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie zanim zaczniesz formować bułki, ale trwa to pół godziny, a nie 2 !