Obiad dla rodziny

Jak skończyć obiad na czas?
KazaamateKazaamate - specjalista Tipy.pl

Walczysz z czasem… Twój kurczak piecze się już 60 minut, szpinak będzie gotowy za 15 minut, surówkę trzeba jeszcze pokroić, i upiec ciasto. Jak to zrobić, aby obiad był ciepły na stole na czas? Poniższe porady pomogą Ci się zorganizować i dopiąć wszystko na ostatni guzik.
1
Przeczytaj wcześniej dokładnie przepis.
2
Weź pod uwagę czas przygotowania podany w przepisie, ale pamiętaj, że jest to czas przybliżony. Zrób sobie notatki na marginesie, oceniając czas, jaki Ty będziesz potrzebować do przygotowania poszczególnych składników dania (umyć warzywa, pokroić, odmierzyć płyny itd.) i upieczenia i ugotowania ich. Np. 1 minuta na przyrumienienie czosnku, 5 minut na usmażenie cebuli, 10 minut na szpinak, co daje nam w sumie 16 minut potrzebnych na przygotowanie w/w składników.
3
Musisz dodać kilka minut na ukończenie już ugotowanego dania, np. mięso po upieczeniu musi poleżeć 5 minut zanim je pokroisz, więc to 5 minut musisz również wliczyć w kalkulacje.
4
Odlicz czas wstecz, czyli od godziny na którą chcesz mieć obiad na stole odejmij cały czas na wykonanie posiłku, który wcześniej obliczyłaś. Jeżeli wiec potrzebujesz godziny na przygotowanie i godziny na gotowanie, powinnaś zacząć o 15, aby mieć obiad gotowy do jedzenia na 17.
5
Przygotuj odpowiednie garnki, patelnie itp.
6
Zapisz dokładnie czas, kiedy co zaczniesz gotować, nie wliczaj już czasu na przygotowanie (to powinno być już zrobione wcześniej). Przykładowo, zagotuj wodę na kuskus o 15.30, duszenie szpinaku o 15.45, kurczak już doprawiony, zamarynowany wstaw do piekarnika o 16. Ciasto włożysz do piekarnika o 17, więc akurat upiecze się podczas jedzenia obiadu i będzie gotowe na 18.
7
Zgromadź wszystkie składniki które przygotowałaś, czyli pokrojone warzywa, podsmażoną cebule, czosnek, odmierzoną ilość mąki, oliwy itd. Chodzi o to aby wszystkie potrzebne składniki do wykonania wybranego dania były pod ręką (tak jak to jest w programach o gotowaniu w telewizji). To jest bardzo ważny punkt, niezbędny do przygotowania obiadu na czas.
8
Jeżeli planujesz przyjęcie, to wówczas niektóre składniki możesz przygotować nawet dzień lub dwa wcześniej, np. pokroić warzywa, odmierzyć płyny itp.
9
Możesz podgrzać w piekarniku talerze, na których będziesz serwować obiad, - to jest taki trik restauratorów, który pozwala utrzymać jedzenie dłużej ciepłe na talerzach. Możesz tez użyć półmisków, które ustawia się na stole na podgrzewaczach, aby jedzenie cały czas delikatnie się grzało, albo w ostateczności skorzystać z mikrofali.
?

Wskazówki
* Obliczaj czas na przygotowanie posiłku nie tylko na specjalne okazje, ale także na codzienne obiady. Z czasem tak się wprawisz, że przygotowanie obiadu na czas, będzie twoją drugą naturą.
* Zainwestuj w czasomierz, w którym można ustawiać kilka czasów na raz.
* Jeżeli nie masz dużo czasu na przygotowanie obiadu, nie wybieraj przepisów, w których jest bardzo dużo składników do pokrojenia, zmielenia itp.

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie