Miód manuka: Właściwości i zastosowania

Magdalena - specjalista Tipy.pl
Dlaczego miód manuka jest tak cenny? /123RF/PICSEL
1 z 4
Miód manuka nazywany jest „płynnym złotem” i najzdrowszym pszczelim produktem. Powstaje z nektaru krzewu manuka nazywanego też drzewem herbacianym. Rośnie ono jedynie w Nowej Zelandii i na niektórych obszarach Australii, a więc w najmniej zanieczyszczonym miejscu świata. Prawdziwy sekret miodu manuka tkwi jednak w składniku, który w tak dużych ilościach nie występuje w żadnym innym miodzie. Dzięki temu działa bakteriobójczo, pomaga zwalczyć niektóre wirusy i zbawiennie wpływa na układ pokarmowy i trawienny. To jednak tylko część jego niezwykłych właściwości. Sprawdź, co zawiera miód manuka i dlaczego warto go stosować.
1
Drzewko herbaciane /123RF/PICSEL
Czym jest miód manuka i co zawiera?

Miód manuka jest wytwarzany z pyłku i nektaru rośliny nazywanej potocznie drzewem herbacianym. Rośnie ono wyłącznie w Nowej Zelandii i w południowo-wschodniej Australii. Miód manuka charakteryzuje się ciemnobursztynową barwą, intensywnym kwiatowym smakiem z lekką nutą goryczy oraz gęstą konsystencją. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jednak to, co wyróżnia go spośród innych miodów, to nawet kilkanaście razy większe stężenie metyloglikosalu (w skrócie MGO). Ta naturalna substancja o silnym działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym oraz przeciwzapalnym. Z tego względu miód manuka zaliczany jest do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której pozytywny wpływ na organizm został udowodniony naukowo. Na każdym etapie produkcji temperatura miodu nie przekracza tej panującej w ulu. Dzięki temu manuka nie traci cennych właściwości.
2
Właściwości miodu manuka /123RF/PICSEL
Właściwości miodu manuka

Właściwości miodu manuka były wielokrotnie badane. Okazuje się, że skutecznie hamuje namnażanie się niektórych wirusów (np. grypy czy ospy wietrznej), a nawet bakterii (przede wszystkim pałeczek jelitowych i pałeczek okrężnicy, gronkowca oraz Helicobacter pylori). Działa też przeciwzapalnie i wzmacnia odporność – zmniejsza ryzyko przeziębień i innych infekcji dróg oddechowych. Łagodzi także ból gardła i uciążliwy kaszel.

Miód manuka nazywany jest również naturalnym probiotykiem. Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy i trawienny. Działa bakteriobójczo i chroni przed stanami zapalnymi żołądka i jelit, a także zmniejsza ryzyko zatrucia pokarmowego. Usuwając bakterię H. pylori, skutecznie chroni też przed chorobą wrzodową (regeneruje błony śluzowe żołądka, zmniejsza stężenie kwasu solnego). Jest pomocny przy refluksie i zespole jelita wrażliwego. Jednocześnie wzmacnia i odbudowuje naturalną florę bakteryjną jelit.

Miód manuka rewelacyjnie wpływa też na kondycję skóry. Stosowany zewnętrznie odżywia ją, przyspiesza regenerację i gojenie się ran czy odleżyn. Jest polecany przy atopowym zapaleniu skóry czy trądziku różowatym.
3
Włącz miód do diety /123RF/PICSEL
Zastosowania miodu manuka

Miód manuka idealnie nadaje się jako składnik koktajli, sałatek czy deserów. Warto go dodawać do jogurtu naturalnego – będzie zdrowym zamiennikiem cukru. Można też rozpuszczać go w szklance letniej i odstanej wody, a następnie pić na czczo. Pobudzi metabolizm i doda nam energii, a jednocześnie wzmocni odporność i układ pokarmowy. Dziennie nie powinno się jednak przekraczać 2-3 łyżeczek miodu.

Miód manuka warto też stosować zewnętrznie. Niewielką ilość wystarczy nakładać na zmiany skórne (np. trądzik, odleżyny czy rany) 2-3 razy dziennie, a jeśli to możliwe przykładać też opatrunek.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie