Wszystko, co trzeba wiedzieć o śliwkach

Agnieszka - specjalista Tipy.pl
Śliwki w koszu /123RF/PICSEL
1 z 4
Śliwki są wyśmienite nie tylko na surowo, ale także w postaci przetworów: soków, dżemów i powideł, a także rozmaitych trunków. Dostarczają wielu witamin i minerałów, które korzystnie działają na organizm: poprawiają jego odporność, regulują pracę żołądka i jelit, wpływają na ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Ale to nie wszystko! Latem świeżych śliwek jest pod dostatkiem, dlatego warto czerpać z ich właściwości teraz jak najwięcej. Co trzeba wiedzieć o tych owocach? Które z nich najlepiej nadają się do przetworów? Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
1
Dojrzałe śliwki /123RF/PICSEL
Śliwa domowa

Śliwa domowa jest przedstawicielką roślin z rodziny różowatych. Uprawiania jest w wielu miejscach na całym świecie: istnieje ponad 2 tys. odmian, jednak największe znaczenie w przemyśle spożywczym ogrywa jedynie sto. W Polsce najbardziej popularne są węgierki, mirabelki oraz renklody, które różnią się zarówno wyglądem jak i smakiem. Choć najczęściej mówi się o właściwościach samych owoców, to całe drzewo odznacza się wieloma walorami, które są wykorzystywane w różnych dziedzinach gospodarki. Drewno jest cennym surowcem meblarskim, kora ma właściwości lecznicze, a kwiaty są miododajne.

Owoce śliwek

Na targowiskach można znaleźć mnóstwo odmian śliwek, które nie dość, że są smaczne, to dostarczają wiele korzystnych dla zdrowia substancji. Przede wszystkim obecne są w nich witaminy A, E K oraz witaminę B6, które działają na zasadzie naturalnych antyoksydantów. Poza tym znaleźć w nich można minerały: potas, wapń, żelazo, magnez oraz fosfor. Śliwki są bogatym źródłem pektyn, które zaliczane są do błonnika rozpuszczalnego w wodzie – mają one bardzo korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Owoce są bogate w różnego rodzaju przeciwutleniacze. Oprócz witamin, zalicza się do nich katechiny, polifenole, a także kwas chlorogenowy.
2
Suszone śliwki /123RF/PICSEL
Na co pomogą śliwki?

Spożywanie śliwek pomaga w przywróceniu równowagi układu pokarmowego (pektyny pobudzają jelita do sprawniejszej pracy). Regularne zjadanie śliwek jest również dobrym sposobem na utrzymanie zdrowej i smukłej sylwetki. 100g świeżych owoców to jedynie 46 kcal. Natomiast obecność błonnika hamuje ciągłe poczucie głodu: dlatego zamiast niezdrowych przekąsek, warto sięgnąć po kilka śliwek.

Śliwki nie tylko na pracę jelit

Korzyści ze spożywania śliwek jest zdecydowanie więcej. Zawartość potasu doskonale wpływa na prawidłową pracę mięśni, w tym serca. Reguluje on również jego pracę i pomaga regulować ciśnienie krwi. Natomiast magnez przywraca równowagę układowi nerwowemu: wspiera jego funkcjonowanie i może poprawić pamięć i koncentrację. Zawarte w śliwkach witaminy działają na poprawę kondycji skóry: potrafią ją zregenerować, zmniejszają widoczność zmarszczek, zapobiegają przed wystąpieniem chorób (łuszczycą i egzemą), a także chronią przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV.
3
Odmiana śliwek /123RF/PICSEL
Suszone śliwki

Ze względu na zwiększoną zawartość błonnika pokarmowego, suszone śliwki poleca się osobom, które cierpią z powodu zaparć. Spożywanie ich regularnie i w niewielkich ilościach może pomóc poprawić perystaltykę oraz ułatwić procesy przemiany materii. Niestety, w porównaniu do swoich surowych odpowiedników, są bardzo kaloryczne. 100g suszonych owoców, to prawie 270 kcal. Dlatego należy jeść je regularnie, ale w małych ilościach, gdyż w nadmiarze mogą przyczynić się nie tylko do otyłości, ale również zaburzeń trawienia.

Śliwki w kulinariach

Śliwki często wykorzystywane są w kulinariach. Warto wiedzieć, które odmiany nadają się na przetwory. Popularne węgierki są najbardziej uniwersalne. Świetnie nadają się na powidła, ale można z nich przygotować wytrawne i słodkie sosy do dań. Można również je marynować, np. w occie. Węgierka nadaje się również do suszenia. Natomiast renklody najlepiej smakują na surowo. Istnieje kilka ich odmian: zielone, różowe i fioletowe. Można z nich również przyrządzić powidła, jednak ich miąższ trudno oddzielić od pestki. Natomiast charakterystyczna mirabelka świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Można z niej przygotować również soki i kompoty, a także domowe dżemy.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie