Kaszaki: Czym są? Jak im zapobiegać i jak leczyć?

AlicjaAlicja - specjalista Tipy.pl
Grudki na twarzy? Nigdy nie wyciskaj/123RF/PICSEL
1 z 4
Kaszak to torbiel, która pojawia się najczęściej przy mieszkach włosowych lub przy gruczołach łojowych. Wypełnia się ona sebum, czyli tak zwanym łojem skórnym, który nie jest w stanie wydostać się poza skórę. Ze względu na zawartość kaszaki przyjmują formę kilkumilimetrowych guzków. Najczęściej pojawiają się one na twarzy lub szyi i są bezbolesne oraz niezbyt twarde, ale wyglądają nieestetycznie. Nie wolno ich wyciskać ani przebijać na własną rękę, gdyż może dojść do zakażenia i powstania trwałych blizn na skórze. Jak powstają kaszaki? Na czym polega ich leczenie? W jaki sposób najlepiej im zapobiegać?
1
Kaszaki tworzą się m.in. koło oczu /123RF/PICSEL
Czym są kaszaki?

Kaszaki to torbiele, które wytwarzają się na skórze. Najczęściej powstają w okolicach gruczołów łojowych i mieszkach włosów. Tworzą się na skutek "zatkania" ujść struktur skórnych i odkładania się w nich łoju. W rezultacie na skórze pojawia się grudka, czyli kaszak. Najczęściej osiąga on wielkość kilku milimetrów, ale zdarzają się przypadki kilkucentymetrowych guzków. Zazwyczaj mają kremową barwę jak skóra, czasami białą lub lekko żółtą. Charakterystyczna w rozpoznaniu kaszaka jest czarna kropka znajdująca się na środku podskórnej grudki. To właśnie mieszek włosów, na którym wytworzyła się torbiel. Najczęściej guzki są bezbolesne i niezbyt twarde, dlatego część osób stara się je wycisnąć lub przebić samodzielnie w domu - zwłaszcza, że rzucają się w oczy i wyglądają nieestetycznie. Kaszaki obserwuje się głównie na skórze twarzy, szyi, a nawet w okolicach intymnych. Nie należy ich jednak usuwać na własną rękę - przebijać lub wyciskać - ponieważ może dojść do powstania zakażenia, a w miejscu kaszaka powstaną blizny.
2
Kaszaki pojawiają się na skórze /123RF/PICSEL
Przyczyny powstawania kaszaków

Najczęstszą przyczyną powstawania kaszaków jest nieprawidłowa pielęgnacja skóry. Brak zachowania podstawowej higieny może w tym przypadku zaszkodzić równie mocno jak dobór niewłaściwych kosmetyków. Źle dobrane kremy i peelingi do naszego typu cery, a także te bogate w silikony mogą przyczynić się do powstania grudek. Osoby po sześćdziesiątym roku życia mogą narazić się na kaszaki poprzez intensywne opalanie i ekspozycję na słońce. Także w czasie dojrzewania często dochodzi do powstawania grudek, gdyż jest to okres, kiedy gruczoły łojowe pracują bardzo intensywnie. Nie są to jedyne przyczyny tworzenia się kaszaków, gdyż na naszą skórę nieustannie działa wiele czynników zewnętrznych, dlatego torbiel może powstać nawet po zwykłym urazie lub otarciu.

Jak zapobiegać powstawaniu kaszaków?

Aby zapobiec powstawaniu kaszaków, należy zwrócić baczną uwagę na skład produktów, których używa się do codziennej pielęgnacji skóry. Wyeliminować należy te na bazie olejów i silikonów, a kremy dobierać odpowiednio do indywidualnych potrzeb. Regularne używanie peelingów pomoże pozbyć się martwego naskórka i zmniejszy ryzyko tworzenia się guzków.
3
Pomaga krioterapia /123RF/PICSEL
Leczenie kaszaków

W leczeniu kaszaków szczególnie ważny jest profesjonalizm. Przy nieprawidłowym wyciśnięciu lub przekłuciu guzka może dojść do zakażenia i powstania trwałych blizn na skórze. Zwykle grudki znikają samoistnie po jakimś czasie, dlatego często doradza się ich zostawienie. Jeśli jednak bardzo przeszkadzają, to istnieją sposoby na ich szybkie pozbycie. Lekarz może zaproponować nacięcie guzka i usunięcie jego zawartości. Cały zabieg przeprowadzony jest w znieczuleniu miejscowym, ale nadal może spowodować trwałą bliznę. Metoda, która nie zostawi na naszym ciele śladów, to krioterapia. Polega ona na wymrożeniu, czyli poddaniu kaszaka na działanie bardzo niskiej temperatury. Ta metoda gwarantuje szybkie pozbycie się problemu bez pozostawiania śladu. Na podobnej zasadzie działa wypalanie laserowe i także zapobiega powstawaniu późniejszych blizn. Ulgę przy kaszakach może także przynieść stosowanie wywaru ze skrzypu polnego. (Był on wykorzystywany między innymi przez nasze babcie). Przygotowuje się go z dwóch szklanek wody i około czterech łyżek suszonego skrzypu polnego. Napar gotuje się przez ok. 5-10 minut, a następnie nasącza w nim watę lub waciki i przykłada do kaszaków.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie