Kawa orkiszowa: Przyspiesza odchudzanie i nie tylko. Jak działa?

Anna - specjalista Tipy.pl
Właściwości kawy orkiszowej/123RF/PICSEL
1 z 4
Kawa ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat ma dużo zwolenników. Wielu nie wyobraża sobie poranka bez tego czarnego napoju, który skutecznie pobudza organizm. Jednak wysoka zawartość kofeiny sprawia również, że kawa może wywoływać dolegliwości żołądkowe i wypłukiwać ważne składniki odżywcze. Świetną alternatywą może być więc ekologiczna kawa orkiszowa, która nie zawiera kofeiny, a i tak potrafi pobudzić do działania. Ma przy tym wiele innych zalet, jak chociażby to, że jest lekkostrawna i ma w składzie łatwo przyswajalny gluten. Kawa orkiszowa przyspiesza przemianę materii i usuwa toksyny z organizmu, dzięki temu może wspomóc odchudzanie i złagodzić problemy trawienne. Obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega więc cukrzycy i chorobom serca. Jakie jeszcze właściwości ma kawa orkiszowa? Kto może po nią sięgać i na jakie sposoby można ją przyrządzać?
1
Ziarno orkiszu/123RF/PICSEL
Co to jest kawa orkiszowa?

Kawa orkiszowa to tak naprawdę napój bezkofeinowy przyrządzany z palonych i zmielonych ziaren orkiszu – jednego z najstarszych gatunków pszenicy. Zalicza się ją do kategorii kaw zbożowych, gdyż jej smak i aromat przypominają prawdziwą kawę. Po takie napoje kawowe bez żadnych przeszkód mogą sięgać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Kawa zbożowa nie zawiera bowiem kofeiny, która z jednej strony pobudza organizm do działania, ale z drugiej może uzależniać, podwyższać ciśnienie lub też przyczyniać się do niestrawności i biegunek.

Kawa orkiszowa może być więc świetnym zamiennikiem zwykłej kawy, gdyż liczne składniki mineralne w niej zawarte sprawiają, że również dodaje energii i sił do działania. Napój z ziaren orkiszu polecała już w XII w. św. Hildegarda z Bingen – mniszka i uzdrowicielka, która propagowała dietę opartą na tym zbożu. Zwróciła uwagę na jego właściwości rozgrzewające i natłuszczające oraz na to, że jest lekkostrawne i ma więcej wartości odżywczych od innych zbóż.
2
Kawa orkiszowa pobudza i odchudza/123RF/PICSEL
Właściwości kawy orkiszowej

Orkisz to niezwykle cenne zboże, które obfituje w składniki odżywcze. Zawiera sporo węglowodanów, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Ma też więcej białka niż pszenica zwyczajna, przewyższa ją także pod względem ilości cynku, selenu, miedzi i witaminy A. Orkisz jest też źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin D, E i z grupy B. Kawa orkiszowa jest więc niezwykle zdrowym napojem. Mimo że nie zawiera kofeiny, to działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy. Poprawia też koncentrację, odpręża i świetnie sprawdzi się w przypadku zmęczenia. Kawa z ziaren orkiszu jest lekkostrawna i zawiera lepiej przyswajalny gluten niż ten znajdujący się w innych rodzajach zbóż. Dzięki temu nie podrażnia żołądka i nie wywołuje dolegliwości trawiennych tak jak zwykła kawa. Usprawnia za to metabolizm i ma lekkie działanie przeczyszczające, usuwa więc z organizmu toksyny i złogi. Daje też uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Mogą po nią sięgać również osoby nadwrażliwe na gluten, a wystrzegać się jej powinni tylko chorujący na celiakię i nietolerancję glutenu.

Kawa orkiszowa zawiera również polifenole oraz witaminy A i E, czyli substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Spowalniają one proces starzenia i poprawiają wygląd skóry. Także cynk i kwas krzemowy wpływają na wzmocnienie skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego w kawie orkiszowej znajduje się rodanid, który poprawia odporność oraz wspomaga układ nerwowy i krwionośny. Napój z ziaren orkiszu obniża także poziom cukru we krwi i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Może więc redukować ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz chorób serca, takich jak miażdżyca czy zawał. Zawarte w kawie orkiszowej wapń i witamina D wzmacniają kości i zęby, natomiast fosfor usprawnia pracę nerek, przez co zapobiega kamicy żółciowej. Napój ten wpływa także na prawidłową pracę mięśni i jest świetnym środkiem na poprawę nastroju.
3
Kawa orkiszowa/123RF/PICSEL
Jak spożywać kawę orkiszową?

W sklepach można kupić zazwyczaj mieloną kawę orkiszową, czyli tzw. rozpuszczalną czy instant. W sklepach ekologicznych spotkać też można palone ziarna z orkiszu, które po zmieleniu zapewnią intensywniejszy smak i aromat napoju. Kawę orkiszową można parzyć jak zwykłą kawę, zalewając jedną łyżeczkę wrzątkiem i wymieszać. Czas parzenia wynosi 5-10 minut. Do kawy można także dodać ulubione przyprawy, np. wanilię, kardamon, miód, cynamon, imbir, karmel lub kakao. Doskonale smakuje również mrożony napój z ziaren orkiszu. Wystarczy zmieszać w shakerze zaparzoną wcześniej kawę z mlekiem i lodem. Po kawę orkiszową mogą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci. Zaleca się ją także rekonwalescentom i osobom osłabionym (np. po długiej chorobie) oraz z wrażliwym układem pokarmowym.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

EaDo
14.09.2020
Dlaczego nie zamieszczacie żadnych komentarzy? Niepoprawne politycznie???
EaDo
14.09.2020
Czyli zwykła kawa zbożowa? Co to za zamiennik???
Jony
14.09.2020
Kawa orkiszowa czyli żadna nowość tylko zwykła kawa zbożowa, którą nasi dziadkowie pili litrami.