Olej laurowy: Naturalny pogromca zmian skórnych

Anna - specjalista Tipy.pl
Na co pomaga olej laurowy?/123RF/PICSEL
1 z 4
Wawrzyn szlachetny, inaczej laur, znany jest przede wszystkim z tego, że jego liście wykorzystywane są na szeroką skalę w kuchni. Jednak to nie jedyne zastosowanie tej niezwykle cennej rośliny. Zarówno liście laurowe, jak i pozyskiwany z owoców wawrzynu olej wykazują bowiem właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Olej laurowy działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco, dzięki czemu skutecznie pomaga w leczeniu i łagodzeniu trądziku czy innych problemów skórnych. Jest jednym z bazowych składników popularnego mydła z Aleppo, słynącego z doskonałego oddziaływania na cerę problematyczną. Olej laurowy może również wspierać walkę z łuszczycą, egzemą, atopią czy grzybicą skóry. Ponadto zapobiega też wypadaniu włosów i łupieżowi, a także jest świetnym remedium na bóle mięśni i stawów. Jak działa olej laurowy i na co go stosować? Podpowiadamy.
1
Wawrzyn szlachetny/123RF/PICSEL
Olej laurowy – pozyskiwanie

Wawrzyn szlachetny (laur) to wiecznie zielony krzew lub drzewo z rodziny wawrzynowatych. Jego naturalne miejsca występowania to Azja Zachodnia, Europa Południowa i Afryka Północna. Dziś uprawia się go szczególnie w Turcji, Włoszech i Grecji, gdzie zyskał sporą sławę. W starożytnej Grecji i Rzymie wawrzyn miał duże znaczenie kulturowe, wieniec laurowy był symbolem zwycięstwa i triumfu. Drzewo laurowe posiada eliptyczne liście o charakterystycznym zapachu i gorzkim, ostrym smaku oraz jajowate, ciemnobrunatne owoce. To z tych drugich pozyskuje się bardzo cenny olej laurowy, który znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Otrzymuje się go z ekstrakcji dojrzałych owoców gorącą wodą lub specjalnym rozpuszczalnikiem. Olej laurowy ma intensywnie zielony kolor, za który odpowiada zawarty w nim chlorofil. Wydziela także ostry, ziołowy zapach i ma stałą postać w temperaturze poniżej 30 stopni. Olejek ma też lekką konsystencję, szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze.

Skład oleju laurowego

Olej laurowy zawiera wiele cennych substancji aktywnych. W prawie 40 procentach składa się z kwasów tłuszczowych, w tym z kwasu laurynowego, palmitynowego, oleinowego i linolowego. W oleju laurowym znajdziemy także olejki eteryczne, przeciwutleniacze oraz związki z grupy terpenów. Dzięki temu produkt ten wykazuje silne działanie antybakteryjne, antygrzybiczne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Ole laurowy jest jednym z podstawowych składników słynnego mydła z Aleppo, które doskonale nadaje się do oczyszczania cery problematycznej, skłonnej do trądziku.
2
Właściwości oleju laurowego/123RF/PICSEL
Olej laurowy na trądzik i inne zmiany skórne

Właściwości antyseptyczne, oczyszczające i przeciwzapalne oleju laurowego sprawiają, że nadaje się on świetnie do cery zmagającej się z nadmiernym łojotokiem, trądzikiem i wypryskami. Olej laurowy działa też ściągająco i tonizująco, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza stan zapalny, a także nawilża i wygładza skórę. Skutecznie pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego, ale może też zadziałać na inne zmiany i schorzenia skórne. Doskonale sprawdza się w przypadku łagodzenia objawów łuszczycy, egzemy, atopii lub grzybicy skóry. Jest też pomocny w leczeniu ran, owrzodzeń i ukąszeń owadów. Można stosować go punktowo lub na większą partię ciała. Należy jednak omijać okolice oczu i najlepiej rozcieńczać go z innymi olejami, np. jojoba lub ze słodkich migdałów. Olej laurowy może bowiem podrażniać skórę, ze względu no swoje silne działanie.

Olej laurowy na łupież i wypadanie włosów

Olej laurowy korzystnie oddziałuje również na skórę głowy, dlatego może wspomóc walkę z łupieżem, wszawicą i wypadaniem włosów. Produkt ogranicza przetłuszczanie się skalpu, oczyszcza i łagodzi podrażnienia. Poprawia też krążenie krwi, dlatego pobudza pracę mieszków włosowych i przyspiesza porost włosów. Olej może się też sprawdzić w pielęgnacji słabych i kruchych paznokci.
3
Mydło z Aleppo/123RF/PICSEL
Olej laurowy na ból stawów i mięśni

Dzięki działaniu rozkurczowemu, pobudzającemu krążenie i rozluźniającemu olej laurowy świetnie nadaje się do łagodzenia bólu reumatycznych i mięśniowych. Można wcierać go w stawy, by zmniejszyć obrzęki i dolegliwości bólowe. Świetnie oddziałuje również na mięśnie, usuwa ich napięcie, rozgrzewa i przynosi ulgę. Warto stosować go do masażu karku, pleców, ramion czy nóg. Olej laurowy to również świetny sposób na złagodzenie bólów migrenowych, relaksację i odprężenie. Co ważne, należy pamiętać o zmieszaniu oleju z innym kremem lub olejem, by nie podrażnić skóry.

Gdzie można kupić olej laurowy?

Olej laurowy dostępny jest w sklepach ekologicznych i wielu drogeriach internetowych. Występuje w czystej postaci, ale także jako składnik wielu kosmetyków i preparatów. Warto zastanowić się również nad kupnem mydła z Aleppo. Olej laurowy jest dość drogi, jego koszt to ok. 20-30 zł za 50 ml. Jednak warto wiedzieć, że produkt ten szybko się wchłania i jest bardzo wydajny. Należy przechowywać go w oryginalnym opakowaniu, w chłodnym i ciemnym miejscu.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie