Bluszczyk kurdybanek: Perfekcyjny do rosołu. Działa jak antybiotyk

AlicjaAlicja - specjalista Tipy.pl
Bluszczyk ma liczne walory /123RF/PICSEL
1 z 4
Bluszczyk kurdybanek to roślina pod wieloma względami nietuzinkowa. Przykuwa wzrok charakterystycznymi, pięknie pnącymi bądź płożącymi liśćmi oraz fioletowymi kwiatami i skrywa w sobie niebanalne właściwości zdrowotne, które są jego największymi walorami. W medycynie naturalnej bluszczyk kurdybanek ceniony jest od wieków, bo zachwycali się nim już mieszkańcy Biskupina. Stymuluje odporność, a tym samym doskonale sprawdza się w sezonie grypowym i wzmożonych przeziębień. Poza tym wspiera pracę układu pokarmowego i reguluje trawienie; skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i regeneruje jelita, trzustkę czy wątrobę, a tym samym okazuje się bardzo pomocny w leczeniu schorzeń tych organów. Bluszczyk kurdybanek to także fantastyczna przyprawa o szerokim zastosowaniu w kulinariach. Dodany do rosołu zamiast pietruszki sprawia, że jest fenomenalny i smakuje jak u babci. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o tej arcyciekawej roślinie?
1
Bluszczyk kurdybanek /123RF/PICSEL
Bluszczyk kurdybanek: Niebanalna roślina

Bluszczyk kurdybanek to roślina, którą w Polsce spotkać nietrudno. Porasta łąki czy trawniki, uprawia się go także w ogrodach, gdyż pięknie dekoruje. Poza Europą naturalnie rośnie w krajach Azji i Ameryki Północnej. Wzrok przyciąga charakterystycznymi liśćmi i pięknymi fioletowymi kwiatami. Tymi ostatnimi obsypany jest przez cały sezon wegetacyjny - od maja aż do późnej jesieni. Bluszczyk kurdybanek wydziela też wyjątkowo przyjemny zapach. Należy przecież do tej samej rodziny, co tymianek, majeranek czy macierzanka i wykazuje podobne właściwości - zwłaszcza lecznicze.

Bluszczyk kurdybanek: Oryginalny dodatek do potraw

Bluszczyk kurdybanek to roślina o niebanalnym zapachu, która pozwala na rozmaite wariacje w kuchni. Perfekcyjnie podkreśla smak rozmaitych potraw. Dodany do rosołu zamiast pietruszki sprawia, że smakuje obłędnie. Stanowi też oryginalny składnik rozmaitych twarożków, masełek ziołowych czy warzywnych kompozycji - zwłaszcza z ziemniaków. Świetnie komponuje się z rozmarynem, perfekcyjnie zastępuje pietruszkę. Ale to tylko kilka z całego mnóstwa jego kulinarnych zastosowań. Ograniczeniem jest w tym przypadku wyłącznie nasza wyobraźnia.
2
Bluszczyk podkręca metabolizm /123RF/PICSEL
Bluszczyk kurdybanek podkręca metabolizm

Dobroczynny wpływ na zdrowie bluszczyk kurdybanek zawdzięcza zawartym w nim substancjom biologicznie czynnym, zwłaszcza olejkom eterycznym, solom mineralnym, żywicy oraz saponinie. Z jego walorów często czerpie fitoterapia. Bluszczyk stymuluje działanie układu pokarmowego, podkręca metabolizm, reguluje trawienie i pomaga pozbyć się dokuczliwych wzdęć. Przyrządzany na jego bazie napar działa też odtruwająco - pomaga pozbyć się toksyn zalegających w organizmie oraz regeneruje wątrobę i trzustkę. Ponadto stymuluje pracę serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Bluszczyk kurdybanek: Naturalny antybiotyk

Bluszczyk kurdybanek okazuje się wyjątkowo pomocny w sezonie grypowym, gdyż działa podobnie jak wszystkie inne naturalne antybiotyki. Stymuluje liczbę leukocytów, niszczy bakterie, zmniejsza podatność na wirusy i wzmacnia odporność organizmu. Po napar z kurdybanku warto sięgnąć podczas rekonwalescencji, a szybko postawi na nogi. Poza tym ukoi nerwy i wyciszy oraz złagodzi uporczywy kaszel oraz ułatwi oczyszczenie górnych dróg oddechowych.
3
Przygotuj napar /123RF/PICSEL
Jak przygotować napar z kurdybanku?

Kurdybanek można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich w formie suszu. Na jego bazie najlepiej sporządzić napar, który fenomenalnie wpływa na zdrowie i jest banalny w przygotowaniu. Potrzebne będą:

• półtorej łyżeczki suszonego kurdybanku;
• około 200 mililitrów wrzątku.

Susz kurdybanku trzeba zalać gorącą wodą i odstawić pod przykryciem do zaparzenia na kilka minut. Napar trzeba pić trzy razy dziennie, najlepiej między posiłkami.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie