Olej z nasion bawełny. Czym jest i jak go stosować?

Agnieszka - specjalista Tipy.pl
Olejek bawełniany /123RF/PICSEL
1 z 4
Większość z nas kojarzy bawełnę jako roślinę, która dostarcza surowca do produkcji wielu rodzajów tkanin. Okazuje się, że można ją również wykorzystywać w różnych gałęziach gospodarki: do wytwarzania papieru, materiałów opatrunkowych czy paszy dla zwierząt. Z bawełnianych pestek można tłoczyć na zimno olej, który, poddany rafinacji, znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Natomiast nierafinowany może być uznany za naturalny kosmetyk. Zawarte w nim substancje czynne poprawiają kondycję skóry, a także działają korzystnie na strukturę włosów. Choć olej bawełniany nie jest w Polsce powszechnie znany, to jego właściwości sprawiają, że częściej zyskuje na popularności. Co trzeba wiedzieć o tym specyfiku? Jak go wykorzystać w pielęgnacji?
1
Bawełna /123RF/PICSEL
Co trzeba wiedzieć o oleju bawełnianym?

Olej bawełniany otrzymuje się z bawełny indyjskiej, którą uprawia się w Afryce i Azji do celów przemysłowych. Uznaje się, że powstaje jako produkt uboczny produkcji nici bawełnianych, jednak tradycja jego pozyskiwania liczy sobie kilka tysięcy lat. Olej bawełniany otrzymuje się w procesie tzw. zimnego tłoczenia: ma jasnożółtą barwę oraz pozbawiony jest charakterystycznego zapachu. Co ciekawe jego właściwości fizyczne nie zmieniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Choć substancja nie jest szczególnie popularna w Polsce, to znajduje zastosowania w sztuce kulinarnej wielu państw świata. Dodaje się go do sałatek, smaży się w nim różnorodne potrawy, a także wykorzystuje się go procesie przemysłowego przetwarzania żywności. Poza tym olej bawełniany znajduje zastosowanie jako środek pielęgnacyjny.

Co można znaleźć w oleju bawełnianym?

Olej bawełniany obfituje w wiele substancji czynnych. To źródło wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość może wynosić nawet 75 proc. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują kwasy linolowy i oleinowy, które powszechnie wykorzystywane są w pielęgnacji skóry. Poza nimi olej z pestek bawełny jest źródłem tokoferoli (zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy). Substancje te szybciej neutralizują toksyny, opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu, czy mogą zmniejszyć ryzyko występowania groźnych chorób cywilizacyjnych. W oleju bawełnianym znajduje się również witamina E (zwana jako „witamina młodości”), która chroni skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV, stymuluje komórki do regeneracji, a także poprawia elastyczność i koloryt cery.
2
Bawełna /123RF/PICSEL
Ciemna strona olejku bawełnianego

Wydawać by się mogło, że zwarte w olejku bawełnianym substancje są wysoce korzystne dla zdrowia. Trzeba wiedzieć, że znajduje się w nim związek chemiczny z grupy fenoli – gossypol. Obecny w roślinie pełni funkcję odstraszającą szkodniki. Tę zależność często wykorzystuje się w przemyśle w produkcji środków insektobójczych. Niestety, substancja jest zaliczana jako toksyna i nie może być spożywana przez ludzi. Dlatego w celach spożywczych powinno się wykorzystywać jedynie rafinowany olej bawełniany, który pozbawiony jest gossypolu. Natomiast nierafinowany olej może być bezpiecznie stosowany w kosmetyce.

Zalety stosowania oleju bawełnianego

Olejek bawełniany znajduje zastosowanie w codziennej pielęgnacji cery oraz włosów. Szczególnie pomoże w poprawieniu kondycji zniszczonych i rozdwojonych końcówek. Jego stosowanie jest również zalecane, kiedy pasma są przesuszone. Regularne stosowanie specyfiku nawilża kosmyki oraz wzmacnia je. Olej bawełniany może być również wcierany w skórę głowy. Taki zabieg powoduje, że włosy są mniej podatne na wypadanie, a także zapobiega powstawaniu łupieżu oraz przetłuszczaniu.
3
Olej bawełniany /123RF/PICSEL
Olejek na skórę

Olejek pozyskiwany z pestek bawełny może być uniwersalnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry, który zastępuje np. kremy
przeciwzmarszczkowe. Jego regularne stosowanie poprawia kondycje cery i sprawia, że jest bardziej elastyczna i dostatecznie nawilżona. Olej wykazuje potencjał ochrony przed powstawaniem zmarszczek, a dzięki obecności witaminy E oraz kwasów tłuszczowych może delikatnie wygładzić te istniejące. Rafinowany olejek z bawełny może być używany w przypadku drobnych ran, skaleczeń, a także występujących stanów zapalnych. Ma działanie łagodzące, ułatwiające gojenie, a także zapobiegające powstawaniu blizn.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie