biszkopt

Jak upiec biszkopt?

Hose - specjalista Tipy.pl
Biszkopt jest wspaniałym pomysłem na deser. Nie zawsze jednak udaje się nam upiec pyszny, delikatny biszkopt. Co zrobić, aby ta sztuka zawsze się udawała? Oto przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 szklanka przesianej mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka (osobno żółtka i białka)
* 1/4 szklanki wody
* 1 szklanka cukru
* 2 białka
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki wanilii

1
Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
2
Ubijaj 3 żółtka mikserem przez minutę. Ustaw mikser na wysokie obroty.
3
Dodaj 3/4 szklanki cukru. Ubijaj nieprzerwanie przez pięć minut. Żółtka z cukrem powinny zrobić się sztywne.
4
Dodaj do tej masy wanilię i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj mikserem (na wolnych obrotach) aż wszystko się połączy.
5
Do żółtek dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia w kroku pierwszym mąkę. Wymieszaj mikserem (na wolnych obrotach).
6
W osobnej misce ubij pianę z białek. Piana powinna być sztywna.
7
Ciągle ubijając powoli dodawaj resztę cukru. Ubijaj, aż masa będzie sztywna.
8
Dodaj 1/4 masy z białek do masy z żółtek. Wymieszaj. Następnie dodaj resztę i znów wymieszaj.
9
Przelej ubitą masę do formy.
10
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 35 minut.
11
Wyjmij formę i odstaw na około 45 minut. Ciasto w tym czasie będzie stygło.
12
Wyjmij biszkopt z formy.
13
Na biszkopcie możesz ułożyć swoje ulubione owoce i zalać je galaretką. Możesz też przełożyć go ulubioną masą. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Smacznego!
Strona 1 z 2

Powiązane porady

ciasteczka z wróżbą
spaghetti bolognese
nugat

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Śnieżek
17.10.2012
a czy piane ubijamy z 2 białek czy z 5 bo wykorzystujemy jeszcze białka od tych żółtek?