Przechowywanie żywności

Jak przechowywać żywność w lodówce?

JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl
Jak umieścić jedzenie w lodówce, aby na długo utrzymać jej świeżość oraz nie zmienić jej właściwości? Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów.
1
Jaka powinna być temperatura w lodówce?

* Prawidłowa temperatura powinna wynosić 4-5 C na półce środkowej. Należy pamiętać, że temperatura ta jest różna w każdym miejscu w lodówce. Każdy z produktów wymaga innej temperatury zatem zróżnicowanie temperatury w lodówce pomaga do jej przechowywania w idealnych warunkach.
2
Jak przechowywać mięso i ryby?

* Mięso oraz ryby powinny być przechowywane w najzimniejszym miejscu w lodówce - jest to zazwyczaj dolna półka umieszczona nad pojemnikami na owoce i warzywa. Temperatura na tej półce wynosi około 2 C.
3
Jak przechowywać mleko, sery oraz inne produkty mleczne?

Mleko i produkty mleczne powinny być przechowywane na środkowych półkach w lodówce, gdzie temperatura wynosi około ok 4-5 C lub na półce górnej 7 C. Na tych półkach możesz przechowywać mleko, sery żółte, białe, kefiry, maślankę, jogurty oraz dżemy i powidła. Produkty mleczne szybciej popsują się na niższych półkach, gdzie temperatura jest niższa (rozwijają się bakterie gnilne).
4
Jak przechowywać masło i jaja?

Masło oraz jaja wymagają jedynie delikatnego schłodzenia. Należy trzymać je na półkach umieszczonych na drzwiach lodówki.

Na półkach tych możemy przechowywać olej, chrzan, musztardę, ketchup, sosy, soki i napoje.

Nie należy myć jajek przed schowaniem do lodówki ponieważ zmywamy warstwę ochronną którą jest pokryta skorupka jajka. Warstwa ta chroni jajko przed dostaniem się do środka różnych drobnoustrojów.
5
Jak przechowywać wędliny?

Wędliny powinny być umieszczone na środkowych lub na górnej półce w temperaturze od 5-7 C.
6
Jak przechowywać warzywa i owoce?

Warzywa i owoce powinny być przechowywane w temperaturze około 9-10 C. Taką temperaturę zapewniają pojemniki ulokowane w dolnej części lodówki. W pojemnikach tych zapewniona jest wyższa wilgoć niż w pozostałych częściach lodówki.

Warzywa i owoce, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe należy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Warzywa takie jak np. szczypiorek, szpinak, sałata itp. należy przed włożeniem do lodówki owinąć mokrym papierem - zapobiegnie to jego wysychaniu. Szczypiorek przechowywany w ten sposób zachowa świeżość przez wiele dni. Sałaty nie należy przechowywać w foliowych workach ponieważ zostają wytworzone substancje (azotyny) sprzyjające powstawaniu chorób nowotworowych.
7
Jak przechowywać pieczywo?

Pieczywo przechowywane w lodówce szybciej czerstwieje za to zamrożone zachowa świeżość przez bardzo długi okres czasu.
?

Wskazówki
* Nigdy nie chowaj ciepłej żywności do lodówki ponieważ podniesie to temperaturę w całej lodówce.
* Próżniowe pojemniki na żywność pozwalają nawet do 5-cio krotnego wydłużenia czasu ich świeżości z pełnym zachowaniem smaku oraz aromatu.
* Nie należy zapełniać lodówki bardzo szczelnie - powinien być zapewniony wewnątrz ruch powietrza.
* Kontroluj na bieżąco wszystkie daty przydatności do spożycia!

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Mozzarella
kakao
Domowy przepis na biały ser

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

blick
31.12.2015
porady dla debili - znowu nas programują!!!!
Misia
25.01.2012
"Prawidłowe przechowywanie żywności spowalnia rozmnażanie się szkodliwych bakterii oraz mikroorganizmów."

Przepraszam bardzo, ale czy bakteria to nie jest mikroorganizmem moi drodzy. Po co powielać. Jedno określenie: mikroorganizmy patogenne lub też mikroflora patogenna.

Warstwa ochronna jajka - kutikula.

Koniec nauki. :)