Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić włoskie, migdałowe biscotti?
Bella - specjalista Tipy.pl

To bardzo popularny, włoski specjał. Nie mylić z biszkoptem – bo nie mają z nim nic wspólnego. Z podanego przepisu zrobisz około 30 sztuk. Ich wykonanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele czasu, ani wysiłku. Są wręcz przepyszne, ty i twoi bliscy z pewnością je pokochacie. Łagodny, migdałowy aromat sprawia, że nie sposób ich sobie odmówić. Poniżej znajdziecie wskazówki, które krok po kroku pomogą ci w ich przygotowaniu.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* Sito,
* Papier do pieczenia,
* Mikser,
* 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
* 1 i 2/3 szklanki cukru kryształu,
* ½ łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 3 jaja,
* 3 żółtka,
* ½ łyżeczki olejku migdałowego,
* 1 łyżeczka olejku pomarańczowego,
* 1 łyżeczka olejku waniliowego,
* 15 dag mielonych migdałów.
1
Ustaw piekarnik na 160 stopni C.
2
Do miski przesiej mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia i pomieszaj.
3
Ubij całe jaja plus żółtka, dodaj olejki. Pomału dodaj do mąki, ubijając na średniej prędkości miksera. Dodaj migdały i zmniejsz obroty do minimum (możesz mieszać ręcznie drewnianą łyżką, po dodaniu jajek do mąki).
4
Odłóż ciasto, aby „odpoczęło” przez około 20 minut
5
Podziel ciasto na 3 części i uformuj wałki, lekko spłaszczone o długości około 25 cm.
6
Ułóż je w formie do pieczenia, w dość dużych odległościach od siebie i piecz przez 20 minut. Powinny być lekko złote.
7
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
8
W międzyczasie obniż temperaturę do 150 stopni.
9
Wystudzone placki, krój na kromeczki o szerokości około 2 cm. Ułóż pokrojone kromeczki ponownie w formie do pieczenia.
10
Piecz około 15-20 minut, powinny być złote, szczególnie na brzegach.
?
Wskazówki
* zachowaj odległość jak układasz placki, bo pod wpływem ciepła się powiększają, rozlewając się na boki, tworząc taki spłaszczony trójkąt.
* Jeżeli nie masz mielonych migdałów, możesz sama je pokroić, albo rozdrobnić mikserem ze odpowiednią nakładką.
!
Uwaga!
* Generalnie biscotti jest dość twardym ciastkiem, najlepiej jeść świeże zaraz po upieczeniu.