sorbet truskawkowy

Jak zrobić sorbet truskawkowy?

summer - specjalista Tipy.pl
Sezon na truskawki w pełni, dlaczego więc ich nie wykorzystać w letnie upalne dni? Sorbety są idealne przy wysokiej temperaturze. Podajemy przepis na sorbet truskawkowy ze świeżych truskawek, ale jeśli będziesz mieć ochotę na niego poza sezonem, możesz użyć truskawek mrożonych.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2/3 szklanki wody
* 2/3 szklanki cukru
* około 5 szklanek truskawek
* 2 łyżki soku z cytryny

1
Zmieszaj cukier i wodę razem w małym garnczku. Postaw go na małym ogniu i mieszaj ciągle do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Usuń z ognia.
2
Pozostaw do wystygnięcia na około pół godziny. Następnie przelej do innego pojemnika i wstaw do lodówki, aby się całkowicie schłodził.
3
W czasie, gdy syrop się chłodzi oczyść truskawki i włóż do blendera. Zmiksuj je na puree.
4
Przecedź truskawki przez sitko do miski. Dodaj sok z cytryny i dobrze zmieszaj.
5
Włóż do lodówki na około godzinę. Truskawki muszą być chłodne.
6
Połącz schłodzony syrop z truskawkami. Dokładnie wymieszaj.
7
Przełóż do małej brytfanki lub pojemnika. Owiń dokładnie folią spożywczą.
8
Wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Wyjmij sorbet z lodówki i i jeszcze raz zmiksuj w blenderze. Ponownie włóż do zamrażalnika na 3-4 godziny.

Powiązane porady

ptysie
Deser z sera ricotta, truskawek i ciasteczek
pudding waniliowy

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

bluem
27.05.2015
Zmieniłam nieco przepis, dodaję mniej cukru a zamiast tego odrobinę syropu Paola, uzyskałam lepszy kolor a smak jest nawet lepszy, bardziej wyrazisty.
laska
29.08.2013
pyszny. Lubię takie mrozone desery. Ja dołożyłam jeszcze do truskawek syropu truskawkowego paoli i razem zmiksowalam.
meszekowy
10.08.2013
Można dodać pokruszone kawałki białej i mlecznej czekolady. Wtedy tak miło chrupie. Smacznego