pasztet z kaczki domowej roboty

Jak zrobić pasztet z kaczki?
Hose - specjalista Tipy.pl

Chciałabyś zrobić własny domowy pasztet z kaczki? To nic trudnego. Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się krok po kroku, jak go przygotować.
1
pasztet z kaczki - krok 1.
Pierś z kaczki pokrój w drobną kostkę. Do małej miski wrzuć posiekany czosnek, wlej likier pomarańczowy, oliwę z oliwek i dodaj liść laurowy. Do tej mieszanki wrzuć przygotowane kawałki piersi z kaczki i całości dobrze wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1 dzień, ale nie dłużej niż na 3 dni. W tym czasie wszystkie smaki się wymieszają. Pamiętaj, im dłużej mięso z kaczki leży w marynacie, tym lepszy smak będzie miał pasztet. Łopatkę wieprzową i słoninę pokrój w cienkie plasterki. Plasterki potnij wzdłuż na paski o szerokości około 5mm. Przygotowane paseczki potnij na drobną kosteczkę. Na desce do krojenia ułóż osobno dwa stosy z mięsa z łopatki i słoniny. Każdy stosik posiekaj kilka razy przy użyciu noża. Przełóż mięso i słoninę do miski, a następnie wstaw je do lodówki, aby się schłodziły.
2
pasztet z kaczki - krok 2.
Do miski robota kuchennego wrzuć pozostałe ząbki czosnku i drobno je posiekaj. Przy pomocy gumowej łopatki zdejmij czosnek z boków miski. Dodaj wątróbkę z kurczaka i siekaj całość dopóki nie uzyskasz konsystencji puree. Teraz dodaj posiekaną łopatkę wieprzową i słoninę. Włącz robota kuchennego, siekaj całość dopóki mieszanina nie będzie przypominała konsystencji mięsa na hamburgery.
3
pasztet z kaczki - krok 3.
Mieszaninę przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, posiekany tymianek, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę oraz sól. Składniki połącz dokładnie ze sobą, do mieszania wykorzystaj własne dłonie. Teraz musisz sprawdzić smak przygotowanej mieszaniny. W tym celu na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, nałóż odrobinę mieszanki i podsmaż. Przewróć mięso na drugą stronę i smaż około 3 minuty, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone mięso skosztuj i w razie konieczności odpowiednio dopraw mieszaninę w misce. Teraz przykryj szczelnie miskę folią spożywczą i wstaw całość do lodówki na co najmniej 1 dzień, ale nie dłużej niż na 3 dni. W tym czasie mięso będzie się marynowało i wszystkie smaki się połączą.
4
pasztet z kaczki - krok 4.
Po upływie 1 – 3 dni można przystąpić do mieszania składników. Wyjmij miski z lodówki i usuń folię spożywczą. Z miski, której znajduje się mięso z kaczki, usuń liście laurowe. Przy użyciu łyżki przełóż mięso z kaczki i całą marynatę do miski z drugą mieszaniną. Dodaj do tego pistacje i pieprz. Odstaw całość do lodówki.
5
pasztet z kaczki - krok 5.
Przygotuj prostokątną foremkę do pieczenia. Na jej spodzie ułóż 4 gałązki tymianku i 3 liście laurowe.
6
pasztet z kaczki - krok 6.
Plasterki boczku ułóż na spodzie formy. Układaj je w poprzek, tak by końce plasterków znajdowały się na bokach foremki. W ten sposób przykryj plasterkami boczku ułożone na spodzie zioła.
7
pasztet z kaczki - krok 7.
Przy użyciu łyżki przełóż mieszaninę z mięsem kaczki do foremki. Delikatnie wygładź wierzch spodnią stroną łyżki. Przygotuj 4 plasterki boczku i ułóż je na wierzchu wzdłuż foremki.
8
pasztet z kaczki - krok 8.
Przykryj boczek pozostałymi gałązkami tymianku i liśćmi laurowymi.
9
pasztet z kaczki - krok 9.
Wierzch foremki przykryj dwoma arkuszami folii aluminiowej. Zaciśnij folię wokół krawędzi formy, aby szczelnie przykryć pasztet. Nastaw temperaturę na 160 stopni. Wstaw foremkę do większego naczynia żaroodpornego i wlej do niego wrzącą wodę, tak by sięgała na wysokość 1,5cm boków foremki. Piecz pasztet dopóki termometr włożony w środek pasztetu nie wskaże temperatury około 70 stopni, zajmuje to około 2 godziny. Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika i zdejmij folię aluminiową z foremki. Z kartonu wytnij dwa prostokąty o wymiarach takich samych, jak wewnętrzna powierzchnia foremki. Owiń je folią i umieść na wierzchu pasztetu. Połóż na nich trzy małe puszki, które będą obciążać tekturkę i zostaw całość w zlewie napełnionym zimną wodą na około 1 godzinę. Pamiętaj by wody było na tyle dużo, by zakrywała prawie całe boki foremki, ale jednocześnie nie zalała pasztetu. Obciążenie sprawi, że pasztet będzie się później łatwiej kroił na plasterki. Po tym czasie zdejmij puszki. Wyjmij foremkę z pasztetem i wstaw ją do lodówki na 1- 4 dni.
10
pasztet z kaczki - krok 10.
Przed podaniem pasztetu poprowadź nóż wzdłuż wewnętrznych krawędzi foremki, dzięki temu łatwiej można ją będzie usunąć. Odwróć foremkę na desce do krojenia do góry dnem. Weź do ręki nożyk do masła i wsuń między pasztet a krótszą krawędź foremki, co z pewnością pomoże go wyjąć.
11
pasztet z kaczki - krok 11.
Pokrój pasztet na plasterki o grubości około 1cm i podawaj go z bagietką, musztardą i korniszonami.
Strona 1 z 3

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie