Jak zrobić ciastka jabłkowe?

KasiapKasiap - specjalista Tipy.pl
Ciasteczka jabłkowe są bardzo bogate smakowo, szczególnie, jeśli dodamy do nich rodzynki, orzechy i polewę. Z podanego przepisu otrzymasz aż 48 sztuk. Ich wykonanie nie wymaga wiele wysiłku i wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Wystarczy dosłownie chwila, by przyrządzić pyszny przysmak dla całej rodziny. Takim ciasteczkom nie oprze się żaden łasuch! Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą ci w przygotowaniu tego smakołyku.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* Mikser,
* Papier do pieczenia,
* 1 i 1/3 szklanki i 2 szklanki brązowego cukru,
* ½ szklanki masła i 1/3 szklanki masła,
* 1 jajo,
* 1 szklanka jabłek,
* ¼ szklanki soku jabłkowego,
* 2 szklanki mąki razowej,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 i ½ łyżeczki cynamonu,
* ½ łyżeczki soli,
* 2 szklanki płatków owsianych,
* 1 szklanka rodzynek,
* 1 szklanka posiekanych orzechów.

1
Nastaw piekarnik na 190 stopni C.
2
Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem (aby się nie przywarło).
3
Utrzyj 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru i ½ kostki masła na puszystą masę.
4
Dodaj jajo i dobrze wymieszaj.
5
Dodaj jabłko pokrojone w kostkę i sok jabłkowy, a następnie dobrze wymieszaj.
6
Dodaj mąkę, sodę, ½ łyżeczki cynamonu i sól i dobrze wymieszaj.
7
Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj i odstaw na bok.
8
W płytkiej misce wymieszaj płatki owsiane z pozostałym cukrem i ½ łyżeczki cynamonu.
9
Roztop 1/3 kostki masła i wlej go do mikstury. Następnie wymieszaj całość. Mikstura powinna mieć lekko wilgotną konsystencję.
10
Nabieraj na łyżkę wcześniej wykonane ciasto i kładź na przygotowaną blaszkę, zachowując odstępy około 2-3 cm. Na każdą kulkę nałóż po pół łyżki mikstury z płatków owsianych.
11
Piecz ciastka około 12 minut. Ich kolor powinien być złotobrązowy.
12
Wyjmij ciastka i pozostaw do wystygnięcia.

Powiązane porady

toffi
muffinki
trufle

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie