lody z jajek

Jak zrobić lody z jajek?
NadiiNadii - specjalista Tipy.pl

Tradycyjne lody z jajek są rewelacyjne i nijak się nie mają do lodów kupionych w sklepie. Niestety niewiele lodziarni oferuje lody tradycyjne, więc jeśli chcemy poczuć raj w ustach, to musimy zrobić te lody sami w domu. Poniżej przedstawiam stary i sprawdzony przepis na lody z jajek.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 duże jajka
* 1 i 1/5 szklanki cukru (tj 24 dag lub tj 20 łyżek cukru)
* 600 ml śmietanki kremówki 36%
* 2 łyżki przegotowanej ciepłej wody

1
Białka ubijamy, dodajemy cukier i znów ubijamy.
2
W innej miseczce ubijamy śmietankę.
3
W kolejnej ubijamy żółtka z wodą i cukrem (robimy kogel mogel).
4
Teraz mieszamy zawartość trzech miseczek, nakrywamy pokrywką i wkładamy do zamrażalnika na dobę.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (8)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Kucharz
05.05.2018
Dlaczego w tytule są "lody z jajek"a w rzeczywistości są i inne składniki (śmietanka).
blebleble
21.07.2014
Uwielbiam komentarze o niczym ;-). Ktoś zrobił te lody według tego przepisu?
asia
16.09.2012
[quote=Marta]moze ktos napisac, ile cukru ma byc w poszczególnych miskach? przy ubijaniu bialek i przy robieniu kogel-mogla?[/quote]
Marta
10.08.2012
moze ktos napisac, ile cukru ma byc w poszczególnych miskach? przy ubijaniu bialek i przy robieniu kogel-mogla?
Ona
02.03.2012
Zarazki gina w takiej temp.
klima
20.09.2011
Roxy do lodów uzywa sie jaj kurzych ,na jajach kurzych moze znajdowac sie salmonella tylko i wylacznie wtedy gdzy na fermie z której pochodzą jaja sa hodowane kaczki lub inne ptactwo wodne inaczej nie ma opcji
Ewelina
13.09.2011
zgadzam się z pati
Pati
15.07.2010
A znasz kogoś kto chorował na salmonellę? Ja jem często kogel mogel bo go uwielbiam i jakoś nie choruję na salmonellę. Poza tym jakby się tak przejmować cały czas to nic by się nie jadło. Zarazki mogą być wszędzie, na sałacie, w mięsie itd. Co właściwie można jeść w takim razie? Przecież konserwanty też szkodzą. A co do kalorii to co za różnica. Jak zjesz pełnowartościowe lody to będziesz mieć dość na jakiś czas, a jak zjesz lody z wody to zaraz będziesz głodna i i tak uzupełnisz te kalorie które niby "zaoszczędziłaś".