lemoniada

Jak zrobić lemoniadę?
Faustyna - specjalista Tipy.pl

Jak już nauczysz się robić proponowaną przeze mnie lemoniadę, nie będziesz mógł przestać! Naprawdę, ze mną było tak samo. Po co kupować, skoro można zrobić lemoniadę samemu, o wiele lepszą i zdrowszą? Gwarantuję, że już nigdy nie wybierzesz się do sklepu po lemoniadę!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 1/4 cukru kryształu
* 6 szklanek wody
* 5-8 cytryn
* sitko
* wyciskarka
* dzbanek z miarką
* dzbanek na lemoniadę

1
Wlej do garnka szklankę wody i cały cukier. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Jak już będzie wrzało, zmniejsz ogień, ciągle mieszając rozpuść cukier. Jak już cukier się rozpuści zdejmij z ognia. Schłodź do temperatury pokojowej, następnie włóż do lodówki.
2
Każdą cytrynę roluj przez chwilę, aby zmiękła i sok lepiej puścił. Następnie przekrój je na pół.
3
Połóż sitko na dzbanku z miarką. Następnie nad sitkiem wyciśnij sok z cytryn za pomocą specjalnej wyciskarki. Sitko jest Ci potrzebne w razie, gdyby w cytrynie były pestki, które nie powinny znaleźć się w lemoniadzie. Wyciśnij tyle cytryn, aby mieć jedną szklankę soku (250ml).
4
Wyjmij z lodówki schłodzoną wodę z cukrem. Wlej do niej sok z cytryny i pozostałą wodę (najlepiej chłodną). Dokładnie zamieszaj.
5
Gotowe! Ciesz się smakiem lemoniady! Możesz dodać odrobinę mięty, kawałki cytryny lub świeżą truskawkę. Będzie oryginalnie.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (7)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Aniela
05.08.2018
Cytryny są bardzo drogie. Czym można je zastąpić?
rodolo
11.04.2016
Nie da sie
rodolo
11.04.2016
Nie da sie
kasia
20.01.2016
ja dałam 1 i 1/4 ŁYŻKI cukru (trzcinowego) i jest smaczne :)
bluem
17.07.2015
Zamiast cukru dodaję syropu Paola, kaloryczność identyczna jak cukier a łatwiej się rozpuszcza i dodatkowo wzmacnia smak lemoniady.
Bonenan
17.07.2015
No słońce myślę, że ta lemoniada jest pyszna, jednak muszę podzielić się moim przepisem:)
Do dzbanka na lemoniadę (ok.1,5L) wrzucamy limonkę pokrojoną w ósemki, do tego pół cytryny pokrojonej w plasterki, z tak pokrojonej cytryny łatwo usuniemy pestki. Dodajemy świeże liście mięty.Całość zalewamy zimną wodą niegazowaną aczkolwiek możemy również zalać pół na pół z gazowaną, oczywiście zalewamy tak by zostało miejsce na kostki lodu. A...ważna rzecz wodę dolewamy na dwa razy tzn. nalewamy jakieś 500ml po czym dodajemy cukier i mieszamy wtedy cukier nam się rozmiesza i dodatkowo z limonki i cytryny szybciej wydobędziemy soki...po czym dopełniamy jak wcześniej pisałem. Pozdrawiam
sadnwolf
15.06.2015
1 i 1/4 cukru? ale czego? paczki, kilograma?