kawa

Jak przyrządzić zdrową i smaczną kawę?
WitalizmWitalizm - specjalista Tipy.pl

Kawa uważana jest za używkę, która ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pobudza organizm, ale jej spożywanie wywołuje u wielu osób nieprzyjemne sensacje żołądkowe, niepokój, bezsenność oraz nadwyrężenie systemu nerwowego. Wcale nie musi tak być. Oto sposób przyrządzania takiej kawy (dla dwóch osób, bo pita w towarzystwie smakuje najlepiej!): Wystarczy zmienić sposób przyrządzania kawy, a będzie miała bardzo pozytywne działanie na cały nasz organizm.
1
Do garnuszka wlać dwa kubki wody i zagotować.
2
Wsypać 4 łyżeczki naturalnej kawy mielonej.
3
Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i imbiru oraz 3 goździki.
4
Gotować kilka minut, po czym odstawić na kilka kolejnych do naciągnięcia.
5
Pić osłodzoną miodem.
?

Wskazówki
* Kawa gotowana jest dużo łagodniejsza niż parzona czy z ekspresu. Pobudza żołądek, jelita i nerki do pracy oraz ma korzystny wpływ na cały układ pokarmowy oraz przemianę materii, łagodzi bóle wywołane zmęczeniem, migreny, napięcia przedmiesiączkowe, zgagę oraz jest bardzo dobrze tolerowana przez wrzodowców.
* Aby dowiedzieć się więcej na temat zdrowej kawy wejdź na http://witalizm.pl/?strona=kawa

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (3)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Ewa
06.06.2018
Ja się nie zgadzam. Ja dodaję dużo imbiru do tej kawy. Piję tak przyrządzana od lat. Na początku dodawałam wszystkich przypraw po szczypcie. Teraz na 1,5 szklanki wody, by wyszedł mi kubek kawy dodaje dwie płaskie w miarę łyżeczki świeżo zmielonej kawy, dodaje 1,3 łyżeczki kardamonu i cynamonu.
Norbert
12.09.2013
Nie wiem co to za przepis i kto tak przyrządza. Początkowo sądziłem że to kawa wg. 5 przemian która jest gotowana ale jednak nie. Zgadzam się z Tomkiem imbir w połączeniu z kardamonem i goździkami może zdominować kawę ponieważ te 3 składniki zgodnie z 5 elementami mają smak ostry i zbyt duża ilość może spowodować że kawa będzie niesmaczna.
Oto mój przepis:
1. Pół litra zimnej wody zagotować (ogień)
2. Dodać pół łyżeczki cynamonu (ziemia)
3. Imbir i kardamon łącznie pół łyżeczki, 3 goździki (metal)
4. Szczypta soli (woda)
5. Pół łyżeczki soku z cytryny (drzewo)
6. 2 - 3 łyżeczek świeżo zmielonej kawy (ogień)
Po wyłączeniu i przelaniu przez sitko do kubka
słodzimy miodem według uznania

pkt. 4 można zmienić na odrobinę zimnej wody
pkt. 5 można zmienić na pół łyżeczki otartej skórki cytryny

Tą kawę można przyrządzać pod siebie. Jeżeli ktoś nie lubi danego smaku wówczas można dodać czegoś mniej ale grunt żeby było żeby zachować 5 elementów.
tomek80wlkp
22.05.2013
Niestety kawa z przepisu nie jest taka smaczna, za dużo imbiru, który zdominował całą kawę i popsuł jej smak