śliwki

Jak zrobić pierogi ze śliwkami?
ivonaivona - specjalista Tipy.pl

Możesz oczywiście iść do sklepu i kupić mrożone pierogi, ale nic nie smakuje przecież tak jak domowe. Jeżeli chcesz poczuć domowy smak pierogów ze śliwkami, poniżej znajdziesz przepis jak je zrobić.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 jaja
* 1/2 szklanki wody
* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* 15 całych śliwek
* Cynamon
* Cukier

1
Mąkę nasyp na stolnicę i zrób dziurę w środku. Rozbij jajka i wrzuć do mąki żółtka. Dodaj wodę i sól. Wyrabiaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Włóż ciasto na 10 minut do ciepłej miski i przykryj ściereczką.
2
W tym czasie natnij śliwki z jednej strony i usuń pestkę. Otwór po pestce wypełnij mieszaniną cukru i cynamonu.
3
Kawałek ciasta rozwałkuj na stolnicy. Resztę owiń folią lub nakryj głębokim talerzem, żeby nie wyschło.
4
Szklanką wytnij z ciasta koła i umieść nadzianą śliwkę w środku każdego z nich. Złóż ciasto na pół i połącz ze sobą brzegi. Zlep je tak, by śliwka nie wyleciała podczas gotowania.
5
Pierogi wrzuć do osolonej wrzącej wody. Gotuj 3-5 minut. Gotowe pierogi wyciągaj z wody łyżką cedzakową.
?

Wskazówki
* Nigdy nie układaj piętrowo nieugotowanych pierogów, bo się posklejają.
* Wspaniale będą także smakować pierogi z jabłkami, truskawkami lub czereśniami.
* Pierogi możesz polać sosem śmietanowym.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie