omlet z jajek

Jak zrobić omlet?

CamaieuCamaieu - specjalista Tipy.pl
Przepisów na omlet można znaleźć setki, jednak przepis przepisowi nie równy. Dlatego chciałabym się z wami podzielić moim sprawdzonym przepisem. Jest on bardzo prosty jednak jest najlepszy. Omlet jest puszysty i wprost rozpływa się w ustach.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 jajka
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka masła
* sól
* szczypiorek

1
Do garnuszka wbijamy 2 jajka, dajemy 2 łyżki śmietany i solimy do smaku (na oko jednak jest to mniej więcej 1 szczypta soli).
2
Całość miksujemy, aż objętość jajek ze śmietaną się kilka razy powiększy. Im więcej będzie piany tym lepiej. Zamiast miksera można użyć blendera.
3
Równocześnie rozgrzewamy na średniej wielkości patelni masło. Powinno się sklarować.
4
Na rozgrzane masło wlewamy zmiksowane jajko (jak najszybciej od czasu zmiksowania).
5
Teraz całość przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień (jak najmniejszy - dzięki temu od spodu omleta nie zrobi się skorupka).
6
Teraz czekamy aż omlet urośnie. Wiele osób ściąga omlet z ognia od razu jak jajko się zetnie, jednak należy poczekać, aż jajko urośnie tak, że będzie dotykać pokrywki.
7
Po przełożeniu na talerz posypujemy omlet świeżym szczypiorkiem.
?

Wskazówki
* Na każde jajko używamy łyżki śmietany
* Śmietana powinna być pełna - najlepiej 18% (nie light!)
* Podajemy z świeżym chlebem, bułkami lub tostami.

Powiązane porady

omlet na słodko
jajko w koszulce
jajka po benedyktyńsku

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

samczoo
05.12.2014
Super wychodzi. Oczywiście dodaję jeszcze swoje dodatki jak już omlet jest na patelni, takie jak pieczarki, czerwona paprykę, szynkę,czosnek,cebulkę oczywiście wszystko drobno pokrojone. Naprawdę świetne :D
cenia
22.08.2014
Jestem celakiem, wiec nie moge jesc pieczywa, jadam omlety wg waszego przepisu codziennie z tym, ze dodaje bardzo rozne dodatki, najczesciej warzywa jak fasolka, kalafior , brokul , pieczarki czasem jem z dzemem nisko slodzonym z czarnych porzeczek.Omlety sa pyszne i zdrowe!!!!
marteek
24.04.2014
Omlety są bardzo dobre z dodatkami, np. szynka - pycha! Polecam :)
zoudi1
08.01.2013
ja zamiast śmietany użyłam kwaśnego mleka były na prawdę wyborne. Całość oblałam ketchupem i podałam z białym pieczywem było ekstra
zoudi1
08.01.2013
ja zamiast śmietany użyłam kwaśnego mleka były na prawdę wyborne. Całość oblałam ketchupem i podałam z białym pieczywem było ekstra