Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Śniadanie > Potrawy z jajka > Jak zrobić omlet z serem?

Jak zrobić omlet z serem?

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 3.6/5 (20 ocen)
Oceń 
Udostępnij
Prawdziwi fani sera z pewnością nie pogardzą omletem z serem na śniadanie. Takie śniadanie postawi na nogi każdego i nie pozwoli nam zgłodnieć co najmniej do południa. A poza tym - jest tak pyszne, że ślinka leci na samą myśl. Puszyste jajko, ciągnący się ser żółty i chrupiący świeży chlebek. Smacznego!
Rzeczy, których potrzebujesz:
2 jajka, 2 łyżki śmietany (lub 2 łyżki mleka jeśli ktoś chce zaoszczędzić kilka kalorii), 15-20 gramów sera żółtego (starty na tarce), łyżeczka masła, sól, pieprz do smaku
1
W blenderze (lub za pomocą miksera) mieszamy ze sobą 2 jajka, 2 łyżki śmietany (omlet będzie bardziej puszysty) lub 2 łyżki mleka (omlet będzie mniej kaloryczny), oraz szczyptę soli i troszkę pieprzu.

Uwaga: Im więcej piany wytworzy się podczas miksowania, tym omlet będzie bardziej puszysty.
2
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła i poczekaj aż się ładnie sklaruje.
3
Na rozgrzaną patelnię wlej jajka. Ważne, aby zrobić to od razu po miksowaniu (jeśli zostawimy zmiksowane jajka na dłużej, to piana opadnie, a omlet już nam tak nie urośnie, przez co będzie mniej puszysty).
4
Jajka przykryj pokrywką i zmniejsz ogień, aby nie przypaliły się od spodu (ani żeby nie zrobiła się twarda skorupka).
5
Jak już spód omleta się zetnie wówczas rozrzuć po wierzchu starty żółty ser (najlepiej, aby to był ser miękki, który dobrze się roztapia). Przykryj ponownie całość pokrywką i czekać aż zetnie się całość.
6
Omlety najlepiej smakują ze świeżym chrupiącym chlebkiem lub bułeczkami. Jeśli ktoś lubi zieleninę, warto omlet posypać po wierzchu świeżym szczypiorkiem.
Jak zrobić zwykły omlet?
Jak zrobić omlet z szynką?
Jak zrobić omlet z pieczarkami i cebulą?
Jak zrobić omlet tamago?
 3.6/5 (20 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (9)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Expert - 2015-10-19
Nie "15-20 gram" a 15-20 gramów. Dlaczego nie odmieniasz słowa gram? To nie kakao...
Agata - 2013-05-22
Piecze się, a ja już nie mogę się doczekać :D Nie sądziłam, że ktoś taki jak ja będzie w stanie zrobić coś pysznego :D DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS :*
Kinia - 2012-08-31
Mam 11 lat,i smażyłam sama :P Wyszedł pyszny,puszysty i...Znakomity ! :P Przyozdobiłam do tego liściami bazylii..Pięknie wyglądał-dopóki się do niego nie dorwałam :) Faktycznie jak przykryłam pokrywką i na małym ogniu to się spód nie spalił...A Ser tak się ciągnie...Zamiast miksera/blendera użyłam ubijaczki ,i wyszło dobrze :P Uwielbiam gotować
Laile - 2012-08-31
PYSZNY ♥
Laile - 2012-08-31
Hahaha a mój omlet wyszedł z dziurką w środku :P zaraz skosztuję :D
Sooonia - 2011-06-30

do Patka: ja robiłam już wszystkie możliwe omlety. Jest to kwestia smaku, ale ja najbardziej lubię taki z 2 jajek, 2 łyżek śmietany i szczypty soli. Wszystko dajesz do blendera, miksujesz aż się mocno spieni i na patelnię pod przykryciem na mały ogień. Czekasz, aż omlet urośnie i jesz np. z kukurydzą, lub z pokrojoną szynką, lub ze szczypiorkiem lub ze wszystkim na raz.

Omlety smażone bez przykrycia i z mąką przypominają w smaku bardziej placek i są twarde. No ale jak wolisz. Najlepiej wypróbuj kilku przepisów!

Patka - 2011-06-30
Nigdy nie robiłam omletu . i nie wiem jakiego przepisu mam się słuchać . w jednym jest mąka w drugim jej nie ma . w innym jest bez smietany i mleka a w drugim jest .. pomocy !!
Jakoszka - 2010-10-18

Mąki nie ma. Nie zawsze dodaje się do omleta mąkę. Ja nigdy nie dodaje bo z mąką wychodzi taki twardy placek a bez mąki - tylko na śmietanie, omlet jest bardziej puszysty i miękki. Smakuje jak pianka (oczywiście jeśli nie jest za długo trzymany na ogniu i ogień jest malutki).

bozydar - 2010-10-17
a gdzie mąka ??
Nie wiem jak u was, ale w moim przypadku, kiedy powietrze robi się nieco chłodniejsze, włosy stają się całkowicie...
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Omlet hiszpański ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz go wziąć do pracy lub dać...
Jak zrobić hiszpański omlet ze szpinakiem?
Omlet hiszpański ze szpinakiem świetnie smakuje zarówno...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.