Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak przyrządzić limoncello?
Switty - specjalista Tipy.pl

Limoncello to nazwa włoskiego likieru na bazie cytrusów. Serwuje się go schłodzonego w upalne letnie dni. Limoncello jest uważany za narodowy likier Włoch. Podawany jest w pubach, a także w restauracjach na terenie całych Włoch. Można go również zakupić w sklepach. Limoncello na całe szczęście wykroczyło poza granice Włoch i można go dziś kosztować w wielu krajach. Ale co najważniejsze, można go przyrządzić we własnym domu. Wypróbuj limoncello z mojego przepisu. Naprawdę nie pożałujesz. Jest pyszne.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 12 cytryn,
* 1l spirytusu,
* 1kg cukru,
* 1l wody,
* duży słoik.
1
Zetrzyj skórkę z cytryn bardzo sumiennie, tak aby nie pozostała na nich biała błona z cytryny. To ona może sprawić, że nasze limoncello będzie gorzkawe.
2
Wsyp wszystkie skórki do dużego słoja. Zalej spirytusem.
3
Słój odstaw w chłodne i zacienione miejsce na kilka tygodni, co najmniej dwa. Im dłużej to potrwa, tym lepszy i bardziej intensywny smak uzyskasz. W tym czasie alkohol 'zabierze' skórkom barwę i smak.
4
Po tym czasie odcedź spirytus ze skórek.
5
Zagotuj litr wody z kilogramem cukru. Tak przyrządzony syrop pozostaw do wystygnięcia, a jak już będzie zimny połącz z przygotowanym spirytusem.
6
Przelej limoncello do butelek i odstaw do spiżarki lub lodówki. Niektórzy trzymają limoncello w lodówce przez miesiąc, aby uzyskać jeszcze lepszy smak. Inni nie mogą, aż tyle wytrzymać i piją go już po tygodniu. Ale pamiętaj, żeby odczekać przynajmniej ten tydzień. Podawaj limoncello zawsze schłodzone! Smacznego!
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (4)
Ania
14.07.2015Mam pytanie...w przepisie jest, ze zalewamy skórki a co z cytrynami?
joan
06.03.2015ja na litr spirytusu daję 35 dkg cukru i 8 cytryn, 1 l wody, cytryny wyciskam z soku i dodaję, nie jest słodka pyszna i zwala z nóg
Klemens
17.08.2010ja tam wolę zimną wódkę, ale narzeczona się tym przepisem zachwyciła :]
mugga
17.08.2010zrobiłam własne limoncello według waszego przepisu i muszę powiedzieć, że normalnie...... niebo w gębie! naprawdę, przepyszna sprawa. Troszkę to trwa, zanim jest gotowe do skonsumowania, ale warto. Już robię kolejną porcję :)