sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Wiolka - specjalista Tipy.pl
sos do spaghetti
1 z 11

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.




P

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 cebule * 2 ząbki czosnku * Suszona bazylia (do smaku) * Suszone oregano (do smaku) * Sól (do smaku) * 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie) * Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie) * 800 g krojonych pomidorów (puszka) * 170 g przecieru pomidorowego * liść laurowy * 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)


1
krojenie cebuli do sosu

Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.


2
Smażenie cebuli na złoto

Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.


3

Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.


4
art/2010/4445_29349_big.jpg

Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.


5
art/2010/4445_29350_big.jpg

Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.


6
art/2010/4445_29351_big.jpg

Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.


7
art/2010/4445_29352_big.jpg

Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino).


8
art/2010/4445_29353_big.jpg

Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.


9
art/2010/4445_29354_big.jpg

Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).


10
art/2010/4445_29355_big.jpg

Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.


!

Uwaga!

* Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!


Strona 1 z 11

Powiązane porady

sos grzybowy
Sos do ryb z wina, masła i kaparów
sos słodko-kwaśny

Podobne porady

Komentarze (16)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

cinek5611
07.11.2017
Proste , szybkie (max 30 min roboty ) , a jakie pycha !!!
EloElo
02.12.2016
Tu czytasz o jedzeniu zjeżdżasz w dol a tam "grzybica paznokci", "zylaki". Błagam trochę rozsądku z reklamami artykułów...
ptr
21.09.2016
troszke podrasowałem go wg swoich upodobań ,ale sama baza wg przepisu naprawde super :) śmiało polecam
patyczak
16.08.2016
Kiedyś to i ja bawiłam się w robienie domowego sosu. Teraz moje życie trochę się zmieniło i kupuje gotowy. Jest bardzo smaczny, zrobiony z włoskich pmidorów i według włoskiej tradycji.
asia89
25.04.2016
ja dodatkowo dodałam ostrej papryki i suszone pomidory,sos wyszedł wyśmienity
jajebie
01.02.2016
nie można tego zrobić na jednej stronie, tylko rozpisywać po jednym zdaniu na slajdzie? ale cóż, zyski z reklam ważniejsze od użytkownika...
Zadowolona
21.01.2015
Zawsze kupowałam gotowe sosy,ale dzisiaj zrobiłam ten w/g przepisu i SZACUN
4d4
hyh
22.12.2014
a gdzie marchew ?
Chammey
16.09.2014
własnie że gotowe sosy są najlepsze. robienie samemu sosu bolognese to głupota do potęgi
elwirka27
23.05.2014
Proponuję dodać do tego podsmażonej świeżej papryki, świeże pomidory, pieprz i zioła prowansalskie. Do smaku można dodać też trochę ulubionego ketchupu. :)