sos do spaghetti

Jak zrobić sos do spaghetti?

Wiolka - specjalista Tipy.pl
sos do spaghetti
1 z 11
Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* Suszona bazylia (do smaku)
* Suszone oregano (do smaku)
* Sól (do smaku)
* 400-500 g mielonego mięsa (opcjonalnie)
* Pół szklanki sherry (białe wino - opcjonalnie)
* 800 g krojonych pomidorów (puszka)
* 170 g przecieru pomidorowego
* liść laurowy
* 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)

1
krojenie cebuli do sosu
Cebulę obierz z łupin i drobniutko pokrój.
2
Smażenie cebuli na złoto
Rozgrzej w garnku lub na patelni 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną drobno cebulę.
3
Dodaj 2 zgniecione ząbki czosnku.
4
Dodaj bazylię oraz oregano
Dodaj jedną łyżkę suszonej bazylii oraz 1 łyżkę suszonego oregano. Mieszaj, aż cebulka zrobi się złota.
5
Dodaj mielone mięso
Jak już cebulka będzie odpowiednio przysmażona dodaj 400-500 g mielonego mięsa.
6
Podsmażaj, aż mięso będzie gotowe
Mieszaj, aż do czasu, aż mięso zrobi się brązowe.
7
Dodaj wina (opcjonalnie)
Teraz możesz opcjonalnie dodać 1/3 szklanki sherry (białe wino).
8
Dodaj krojone pomidory
Dodajemy 2 puszki (800 g) krojonych pomidorów oraz ok 170 g przecieru pomidorowego.
9
Przypraw
Dodaj jeden liść laurowy i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Dodaj do smaku sól oraz ulubione przyprawy (opcjonalnie) oraz łyżeczkę cukru (aby zlikwidować kwaskowaty posmak).
10
gotowy sos do spaghetti
Całość mieszaj drewnianą łyżką i gotuj na małym ogniu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Podawaj z makaronem typu spaghetti lub innym wg uznania.
!

Uwaga!
* Uważaj z przyprawami. Lepiej na początku doprawić za mało niż za dużo. Z przyprawami a przede wszystkim solą należy być bardzo ostrożnym!

Strona 1 z 11

Powiązane porady

Grzyby smażone
sos żurawinowy
Sos majonezowo ketchupowy

Podobne porady

Komentarze (15)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

EloElo
02.12.2016
Tu czytasz o jedzeniu zjeżdżasz w dol a tam "grzybica paznokci", "zylaki". Błagam trochę rozsądku z reklamami artykułów...
ptr
21.09.2016
troszke podrasowałem go wg swoich upodobań ,ale sama baza wg przepisu naprawde super :) śmiało polecam
patyczak
16.08.2016
Kiedyś to i ja bawiłam się w robienie domowego sosu. Teraz moje życie trochę się zmieniło i kupuje gotowy. Jest bardzo smaczny, zrobiony z włoskich pmidorów i według włoskiej tradycji.
asia89
25.04.2016
ja dodatkowo dodałam ostrej papryki i suszone pomidory,sos wyszedł wyśmienity
jajebie
01.02.2016
nie można tego zrobić na jednej stronie, tylko rozpisywać po jednym zdaniu na slajdzie? ale cóż, zyski z reklam ważniejsze od użytkownika...
Zadowolona
21.01.2015
Zawsze kupowałam gotowe sosy,ale dzisiaj zrobiłam ten w/g przepisu i SZACUN
4d4
hyh
22.12.2014
a gdzie marchew ?
Chammey
16.09.2014
własnie że gotowe sosy są najlepsze. robienie samemu sosu bolognese to głupota do potęgi
elwirka27
23.05.2014
Proponuję dodać do tego podsmażonej świeżej papryki, świeże pomidory, pieprz i zioła prowansalskie. Do smaku można dodać też trochę ulubionego ketchupu. :)
Ewelina82
28.01.2013
Warto wzbogacić przepis startym serem żółtym i posypać nim przygotowany sos oraz dodać świeżą bazylię, która doskonale wydobędzie i podkreśli smak potrawy.