podwójnie czekoladowe fondue

Jak zrobić podwójnie czekoladowe fondue?
SwittySwitty - specjalista Tipy.pl

Niektórzy ludzie uwielbiają ciemną czekoladę, inni zachwycają się białą. Proponowanym przeze mnie fondue zachwycisz zarówno jednych jak i drugich. Czekoladowe fondue możesz podawać z owocami, herbatnikami czy piankami.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1,3 kilograma owoców, herbatników, ciasteczek,
* 225g ciemnej czekolady,
* 225g białej czekolady,
* 1½ szklanki gęstej śmietany,
* 2 łyżki niesolonego masła,
* średniej wielkości garnek,
* żaroodporna miska,
* żaroodporna szpatułka,
* garnek do fondue.

1
Dokładnie umyj owoce.
2
Potnij owoce na kawałki. Przykryj i włóż do lodówki.
3
Herbatniki i ciasteczka również pokrój na małe kawałeczki wielkości 'gryza'.
4
Za pomocą ostrego noża pokrój czekoladę na kawałki. Trzymaj ciemną i białą czekoladę osobno.
5
W średniej wielkości garnku zagotuj szklankę wody na średnim ogniu.
6
Roztop ciemną czekoladę w kąpieli wodnej.
7
Dodaj ¾ szklanki śmietany do roztopionej ciemnej czekolady. Mieszaj do momentu, aż powstanie gładka masa bez żadnych grudek. Ciągle mieszaj.
8
Zmniejsz ogień do minimum.
9
Postaw kolejną szklankę wody do zagotowania w osobnym garnku.
10
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę.
11
Dodaj pozostałe ¾ szklanki śmietany do białej czekolady oraz masło. Dokładnie zamieszaj i mieszaj do momentu, aż wszystko rozpuści się i wymiesza na gładką masę.
12
Zmniejsz ogień do minimum.
13
Zapal podgrzewacz pod garnkiem do fondue.
14
Wlej do niego białą i ciemną czekoladę. Rób to jednocześnie, ale wlewaj je po dwóch osobnych stronach garnka. W ten sposób czekolady się nie zmieszają i powstanie ciekawa biało-czarna mozaika. Musisz więc być bardzo ostrożna.
15
Kiedy skończysz biała i ciemna czekolada powinny idealnie zająć po połowie garnka.
16
Podawaj ze schłodzonymi wcześniej owocami, oraz herbatnikami i ciasteczkami.
?

Wskazówki
* Możesz dodać do czekoladowego fondue troszkę alkoholu aby dodać mu innego smaku.
* Aby zmienić smak fondue możesz również dodać troszkę wanilii czy mięty. Jeśli chcesz dodaj innych olejów smakowych.
* Decyzja na które owoce się zdecydować należy w całości od Ciebie. Wybierz takie jakie lubisz, truskawki, banany, kiwi, maliny, pomarańcze, etc. Użyj fantazji.

Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie