Wino i jedzenie

Jak łączyć wino z potrawami?
Czarny - specjalista Tipy.pl

Umiejętność picia wina oraz dobierania win do potraw świadczy o naszej kulturze osobistej. Z racji tego że sztuka ta nie należy do najłatwiejszych, wiele osób nie ma bladego pojęcia o wybieraniu wina do potrawy. W zależności od kraju, zasady te mogą się troszkę różnić.
1
Do lekkich posiłków podajemy lekkie wina, do ciężkich - wina mocne.
2
Przekąski najlepiej komponują się z winem wytrawnym.
3
Do ryb, potraw z jaj, białych mięs i chudych, żółtych serów najodpowiedniejsze będzie wino białe, wytrawne.
4
Smak kawioru najlepiej podkreśli szampan.
5
Czerwone wino wytrawne będzie najodpowiedniejsze do ciemnych mięs, drobiu, dań z grzybów oraz tłustych serów.
6
Desery będą smakowały wyśmienicie ze słodkimi winami
?

Wskazówki
* Wermuty - wina ziołowe, gorzkie i wytrawne powinniśmy podać przed posiłkiem jako aperifif.

!

Uwaga!
* Nigdy nie należy podawać wina do potraw z octem.

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

złoty45
28.06.2013
Ryby,drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły,sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze.
A szampana wie i kiep można w czasie, po i przed.