Wina
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak łączyć wino z potrawami?
Czarny - specjalista Tipy.pl
Umiejętność picia wina oraz dobierania win do potraw świadczy o naszej kulturze osobistej. Z racji tego że sztuka ta nie należy do najłatwiejszych, wiele osób nie ma bladego pojęcia o wybieraniu wina do potrawy. W zależności od kraju, zasady te mogą się troszkę różnić.
1
Do lekkich posiłków podajemy lekkie wina, do ciężkich - wina mocne.
2
Przekąski najlepiej komponują się z winem wytrawnym.
3
Do ryb, potraw z jaj, białych mięs i chudych, żółtych serów najodpowiedniejsze będzie wino białe, wytrawne.
4
Smak kawioru najlepiej podkreśli szampan.
5
Czerwone wino wytrawne będzie najodpowiedniejsze do ciemnych mięs, drobiu, dań z grzybów oraz tłustych serów.
6
Desery będą smakowały wyśmienicie ze słodkimi winami
?
Wskazówki
* Wermuty - wina ziołowe, gorzkie i wytrawne powinniśmy podać przed posiłkiem jako aperifif.
!
Uwaga!
* Nigdy nie należy podawać wina do potraw z octem.