papryka faszerowana

Jak zrobić paprykę nadziewaną?
Faustyna - specjalista Tipy.pl

Paprykę można faszerować na różne sposoby. Możesz wykorzystać do tego mięso mielone, przygotować farsz jak na gołąbki lub nadziać paprykę innymi warzywami. Przygotowanie takich papryczek nie jest trudne, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 większe papryki, kolor dowolny
* 0,5 kg mielonej karkówki wołowej lub po 25 dkg mielonej wołowiny i wieprzowiny
* 1 średnia, posiekana cebula
* 1 ząbek zmielonego czosnku
* 1 szklanka ugotowanego ryżu
* 1 duże jajko
* 1 łyżeczka papryki ostrej
* 1 łyżeczka soli
* ½ łyżeczki pieprzu
* 2 szklanki soku pomidorowego
* 4 plasterki pomidora (opcjonalnie)

1
Papryki umyj, odetnij ich górną część i wydrąż środek. Jeśli chcesz, możesz najpierw sparzyć papryki przez 2 minuty we wrzącej wodzie. Posyp je solą i pieprzem i odstaw na bok.
2
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia cienko posmaruj masłem.
3
Przygotuj farsz. Posiekaj odcięte w kroku 1. kawałki papryki. W dużej misce połącz je z mielonym mięsem, cebulą, czosnkiem, ryżem, jajkiem i przyprawami. Dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz zrobić paprykę nadziewaną wyłącznie mięsem (bez dodatku ryżu), dodaj do farszu bułkę tartą. Będzie miał wówczas lepszą konsystencję i smak.
4
Nadziej papryki farszem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej papryki połóż plasterek pomidora (opcjonalnie). Całość polej sokiem pomidorowym. Szczelnie okryj naczynie folią aluminiową lub nakryj pokrywką. Piecz całość przez około godzinę. Jeśli zobaczysz, że sok pomidorowy zbyt szybko wyparowuje, dodaj do papryczek odrobinę wody.
5
Podawaj z ziemniakami, knedlami, makaronem lub ryżem. Smacznego!

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie