Leczo

Jak zrobić leczo?

Brygida85Brygida85 - specjalista Tipy.pl
Leczo jest jedną z moich ulubionych, jesiennych potraw - robi się szybko i bardzo prosto, więc polecam również dla początkujących kucharzy. Ze względu na ilość zawartych w nim warzyw jest również bardzo zdrowe i bogate w witaminy.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 cebule
* 2 papryki
* 1 średnia cukinia
* 2 duże pomidory
* 25 dkg kiełbasy bez skórki
* Vegeta, sól, pieprz do smaku

1
Cebule podsmażamy na oleju na dużej patelni teflonowej lub w rondlu teflonowym. Smażymy, aż zrobi się miękka.
2
Kroimy w kostkę paprykę i dodajemy do podsmażonej papryki.
3
Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy gdy papryka zrobi się miękka. W tym samym czasie dodajemy również pomidory (sparzone i obrane ze skórki).
4
Całość dusimy na średnim ogniu (bez przykrycia, aby odparowało i nabrało właściwej konsystencji).
5
Jak już trochę odparuje to dodajemy laskę (ok 25 dkg) kiełbasy bez skórki. Dusimy jeszcze przez około 5 minut.
6
Doprawiamy wegetę, pieprzem i solą. Smacznego!

Powiązane porady

Jak gotować makaron?
wywar z warzyw
czas gotowania poszczególnych produktów spożywczych

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

topielica
24.06.2014
Ja duszę wszystko razem łącznie z kiełbasą pokrojoną w plastry ,dodaję również trochę chili aby potrawa była bardziej pikantna,odrobina zieleniny w postaci natki pietruszki też nie zaszkodzi.