- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak marynować grzyby?
Arielka - specjalista Tipy.pl

Rzeczy, których potrzebujesz
* Grzyby
* Słoik na grzyby i marynatę
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
* Ocet balsamiczny
* Pozostałe składniki marynaty do smaku: świeży tymianek, liść laurowy, pieprz, sok z cytryny, sól, czosnek, bazylia, oregano, nasiona kolendry.
Do najprostszej marynaty należy dodać jednakową ilość oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli planujesz bardziej skomplikowaną marynatę, dodaj pozostałe składniki przed zalaniem grzybów. Przypraw całość do smaku.
Wyjmij z lodówki marynowane grzybki i umieść je wraz z marynatą w garnku. Całość przykry i gotuj na średnim ogniu. Gdy doprowadzisz marynatę do wrzenia, wyłącz ogień i odkryj pokrywkę. Pozostaw do wystygnięcia na około godzinę. Po tym czasie odcedź marynatę. Grzybki nadają się do podania.
Możesz też grillować grzyby, zamiast je gotować. Wystarczy potrzymać je nad żarem po pięć minut na każdą stronę i będą wyśmienite. Musisz jednak bardzo pilnować zwłaszcza, żeby się nie spaliły.