kurki

Jak zrobić sos z kurek?

ArielkaArielka - specjalista Tipy.pl
Grzybobranie czas zacząć! A po udanych łowach pora zastanowić się co zrobić z koszem świeżo uzbieranych kurek. Te złote, aromatyczne grzyby mają niesamowity smak i doskonale sprawdzają się jako element wielu dań. Tym razem skupię się jednak na jednym przepisie, a mianowicie wyśmienitym kremowym sosie z kurek.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 60 g masła
* 0,5 kg świeżych, pokrojonych kurek (te bardzo drobne można zostawić w całości)
* 1 średnia cebula, posiekana
* 1/3 szklanki gęstej śmietany
* 1/3 szklanki brandy
* 1 szklanka rosołu drobiowego
* świeża pietruszka, posiekana

1
Duży rondel umieść na średnim ogniu i roztop w nim masło.
2
Dodaj grzyby i cebulę. Podsmażaj na średnim ogniu, dopóki grzyby nie zaczną brązowieć i nie wypłynie z nich prawie cały sok. Powinno to zająć ok. 12 minut.
3
Wlej do rondla śmietanę i brandy. Dodaj rosół drobiowy.
4
Gotuj całość dopóki nie zgęstnieje, przybierając konsystencję sosu (czyli przez ok. 8 minut).
5
Dopraw do smaku solą i pieprzem i posyp posiekaną pietruszką.
6
Smacznego!

Powiązane porady

sos do spaghetti
sos grzybowy
Szpinak ze śmietaną

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Dziamka
01.03.2012
To była moa praca domowa Wielkie dzięki! ;)