Zupa dyniowa

Jak zrobić zupę dyniową?
JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl

Dynia pomimo, iż jest warzywem niskokalorycznym, zawierającym wiele witamin i składników odżywczych jest często zapominana w naszej kuchni. Poniżej przedstawiamy znakomity przepis na pyszną zupę dyniową na ostro z czosnkiem i imbirem.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 kg dyni,
* 2 białe części pora,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 litr rosołu,
* 1 łyżeczka kminku,
* 1 łyżeczka mielonego imbiru,
* sól,
* pieprz,
* 4 łyżki śmietany.

1
Dynię należy obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce.
2
Por i czosnek drobno pokroić. Por możemy zetrzeć na tarce.
3
Pokrojony por oraz czosnek smażymy na oliwie. Nie za długo i na małym ogniu, aby nie przypalić czosnku. Po chwili dodajemy kminek oraz imbir i jeszcze chwilkę smażymy.
4
Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy startą dynię oraz zalewamy rosołem i przyprawiamy solą i pieprzem.
5
Zupę odstawić na pewien czas a następnie gdy będzie chłodna zmiksować.
6
Zupę dyniową należy podawać z łyżką śmietany.
?

Wskazówki
* Zupa dyniowa najkorzystniej prezentuje się w wydrążonej dyni.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

zainteresowana
04.09.2011
ja w tym roku chce się przebrać za wampira a tu jest czosnek może być bez czosnku