pesto

Jak zrobić pesto?
SwittySwitty - specjalista Tipy.pl

Co zrobić z bazylią pod koniec lata? Jak wykorzystać jej listki, aby się nie zmarnowały? To proste! Zrób swoje własne pesto. Jest bardzo szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze smaczne. Doda charakteru każdej potrawie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 3-4 szklanki posiekanej świeżej bazylii,
* ½ szklanki oliwy z oliwek,
* ½ szklanki posiekanych orzechów piniowych, pistacjowych lub ziemnych, ale ważne, aby orzeszki nie były solone,
* ½ szklanki startego parmezanu,
* 2-4 ząbki czosnku,
* sól,
* pieprz.

1
Na suchej patelni zrumień orzeszki.
2
Posiekaj bardzo drobno czosnek. Jak orzeszki będą zrumienione również je posiekaj. Jeśli masz moździerz wrzuć do niego te składniki i utłucz. Kawałki muszą być naprawdę drobne.
3
Stopniowo dodawaj do nich posiekaną bazylię i mieszaj razem. Jeśli nie masz moździerza posłuż się malakserem.
4
Dodaj resztę bazylii, przypraw solą i pieprzem. Najlepiej świeżo startym. Kontynuuj rozdrabnianie.
5
Jeśli robisz pesto za pomocą malaksera, oliwę należy stopniowo dodawać od początku miksowania składników. Jeśli zaś posługujesz się moździerzem, oliwę dodaj na samym końcu wlewając ją cienkim strumieniem cały czas mieszając składniki.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie