Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowaniePrzystawki, Zupy i SałatkiPrzekąski ZimneJak zrobić krwawe palce na Halloween?

Jak zrobić krwawe palce na Halloween?
Jedzenie - specjalista Tipy.pl

Krwawe palce są jedną z najbardziej efektownych przekąsek na Halloween. Zarówno dzieci jak i dorośli je kochają. Początkowo może są przerażeni, ale jak już raz je spróbują nie mogą przestać ich jeść. Pomimo swojego strasznego wyglądu są to przecież pożywne, pyszne migdałowe ciasteczka. Te krwawe paluszki koniecznie powinny znaleźć się w każdym halloweenowym menu!
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 250 g margaryny do pieczenia,
* 1 szklanka cukru miałkiego
* 1 jajko
* 1 łyżka olejku migdałowego
* 1 łyżka olejku waniliowego
* 2 i 2/3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki soli
* ¾ szklanki migdałów obranych ze skórki (połówki)
* dżem (np. Sorella truskawkowy – ma dobrą konsystencję)
1
Zmiksuj ze sobą masło, cukier, jajko oraz olejki migdałowy i waniliowy.
2
Zmieszaj to z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
3
Chłodź przez 30 minut.
4
Nastaw piekarnik na 160 stopni C.
5
Wyciągnij część ciasta z lodówki.
6
Rozwałkuj ciasto formując palce.
8
Za pomocą noża do masła zrób nacięcia w środku palca i pod migdałem (paznokciem) na podobieństwo prawdziwych palców ludzkich. Zrób to samo na reszcie palców.
9
Ułóż palce na posmarowaną tłuszczem blasze i piecz przez około 25 minut (aż zrobią się złoto-brązowe).
10
Pozwól, aby przestygły przez około 3 minuty po czym delikatnie wyciągnij je z piekarnika.
?
Wskazówki
* Postaraj się robić cienkie paluszki ponieważ podczas pieczenia jeszcze urosną.
* Zrób małe wcięcia na końcu palców w tych miejscach gdzie zostały "odcięte" od ręki. Możesz te miejsca po upieczeniu również posmarować czerwonym dżemem, aby wyglądało jakby jeszcze z nich wyciekała krew.
Powiązane porady
Komentarze (13)
Zamiast dzemu dodaje powidla sliwkowe i na to dociskam migdaly. Dopiero potem wkladam do piekarnika. Po upieczeniu powidla daja efekt zaschnietej krwi i wygladaja bardziej "prawdziwie" polecam
Chłodzenie ciasta sprawia, że robi się ono kruche.
Hmm..Naprawdę świetny przepis :)
Znam te odrażające,ale smaczne paluchy. Ponieważ już je robiłam,ale zawsze mi się trochę spalały.
Dzięki twojemu przepisowi mam nadzieję,że nie będzie tego problemu :))
Znam te odrażające,ale smaczne paluchy. Ponieważ już je robiłam,ale zawsze mi się trochę spalały.
Dzięki twojemu przepisowi mam nadzieję,że nie będzie tego problemu :))
siostra mnie dziś poczęstowała takimi paluchami :) są odrażające ale smaczne. Ale nie odrazu go zjadłam bo miałam mieszane uczucia he he
Zamiast połówek migdałów mogą być całe, płatki odpadają :).
mogą być platki migdałowe ?
Ale okropnie fajne:) ja też takie zrobię będzie ubaw.
A jak długo takie paluchy mogą poleżeć? To jest coś jak kruche ciasto? Chcialabym zrobić wczesniej tylko nie wiem czy będą smaczne po 2-3 dniach :(
Można dodać jakiś śmierdzący olejek ]:-D :?:
Co nam daje schłodzenie ciasta.?