sos pieczarkowy

Jak zrobić sos pieczarkowy?

SwittySwitty - specjalista Tipy.pl
Poszukujesz prostego i smacznego przepisu na sos pieczarkowy? Polecam przyrządzić go według poniższej instrukcji. Gwarantuję, że tego nie pożałujesz.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 15 dag pokrojonych w plasterki świeżych pieczarek,
* 1/4 szklanki białego wina,
* 60g masła lub margaryny,
* 1/4 szklanki mąki,
* 1 szklanka rosołu z kurczaka (może być z kostki),
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki cukru,
* odrobina pieprzu,
* 2 żółtka,
* 2 łyżki śmietany.

1
Wrzuć pokrojone pieczarki do garnka i dolej wino. Gotuj na średnim ogniu, dopóki cały płyn nie wyparuje.
2
W małym rondelku rozpuść masło i mieszając dodaj do niego mąkę. Smaż na małym ogniu około 1-2 minuty, cały czas mieszając.
3
Dolej zimny bulion i mleko, wymieszaj aby wszystko ładnie się połączyło.
4
Gotuj dopóki sos nie zgęstnieje, co powinno nastąpić po około 5 minutach. Cały czas mieszaj sos, żeby się nie przypalił. Dodaj sól, pieprz i cukier. Zdejmij całość z ognia.
5
W małej misce rozbij trzepaczką lub widelcem żółtka ze śmietaną. Do mieszanki dodaj około pół szklanki gorącego sosu. Wymieszaj i powoli wlej miksturę do ciepłego sosu.
6
Dodaj do sosu wcześniej przygotowane pieczarki. Mieszając, gotuj na małym ogniu dopóki sos nie będzie gorący. Nie dopuść do wrzenia!

Powiązane porady

sos marinara
Sos majonezowo ketchupowy
Jak zrobić sos pomidorowy

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Iga
07.10.2010
Strasznie skomplikowane. Ja duszę grzyby, doprawiam i dodaje śmietanę. Również wychodzi pyszne no i nie trzeba dużo składników.