Halloween

Jak zrobić mięsne stopy?
ImreImre - specjalista Tipy.pl

Odcięte stopy Yeti z pewnością przypadną do gustu wszystkim Twoim gościom. Danie to spełnia wszystkie wymogi Halloween. Jest krew i barbarzyństwo. Bez tych strasznych stóp Twoje menu nie będzie wystarczająco przerażające!
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1,2 kg mięsa wołowego
* 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
* 1/2 szklanki bułki tartej
* 1/2 szklanki mleka lub wody
* 1 jajko
* 1 torebka cebulowej zupy w proszku (np. Knorr)
* 8 orzechów brazylijskich lub migdałów
* 2 łyżeczki sosu Barbecue lub ketchupu

1
Nastaw piekarnik na 180° C.
2
Mięso wołowe zmielić.
3
W dużym garnku dokładnie wymieszaj mięso z czosnkiem, bułką tartą, mlekiem, jajkiem i cebulową zupą w proszku.
4
Oddziel i odstaw około 1 szklankę wymieszanego mięsa na bok (do zrobienia palców stopy).
5
Podziel zmieszane mięso na dwie części. Z każdej z nich zrób owale (stopy) o wymiarach 18 cm x 10 cm.
6
Owale połóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
7
Z wydzielonego wcześniej mięsa zrób 8 kulek. Do każdej „stopy” dołącz kulki, aby wyglądały jak palce stopy Yeti.
8
Wciśnij po jednym orzechu do każdego palca na podobieństwo paznokci.
9
Delikatnie posmaruj z wierzchu mięso sosem barbecue.
10
Piecz 1 – 1,5 godziny, lub aż do czasu aż termometr do mięsa pokaże temperaturę 70 – 73°C.
?

Wskazówki
* Podczas modelowania stóp, zrób w miejscu "odcięcia" stopy niewielkie wgłębienia. Przed podaniem potrawy wgłębienia w stopach wypełnij ketchupem, aby uzyskać dodatkowy makabryczny efekt.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Aneczkosia
10.04.2010
Co zrobic jeśli ktoś nie ma termometru do mięsa? Czy można to jakoś wyliczyc?