Ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?
JedzenieJedzenie - specjalista Tipy.pl

Coraz popularniejszym ciastem staje się ciasto marchewkowe. Ja już wypróbowałam kilka różnych przepisów i uznałam ze ten jest najlepszy. Jeżeli nie lubisz orzeszków pecan nie musisz ich dodawać, ja akurat je uwielbiam.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 4 jaja,
* 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego,
* 2 szklanki cukru kryształu,
* 2 szklanki mąki,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (do kupienia tutaj),
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki sody do pieczenia,
* 0,5 łyżeczki soli,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 3 szklanki utartej marchwi,
* 1 szklanka posiekanych orzechów pecan (opcjonalnie można je zastąpić włoskimi lub wcale ich nie dodać),
* Polewa:
* pół szklanki miękkiego masła,
* 230 g sera mielonego do sernika,
* 4 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 1 szklanka posiekanych orzechów.

1
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni °C. Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 22 x 35, posmaruj ją i wysyp bułką tartą.
2
W misce ubij jajka z cukrem i olejem i dodaj ekstrakt waniliowy. Dodaj do tego mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, sól i cynamon. Na końcu dodaj marchew i orzechy.
3
Przełóż wymieszaną miksturę na blachę i piecz około 40-50 minut lub wówczas jak patyczek wbity w centrum ciasta wyjmiesz suchy. Wyjmij i pozostaw w blaszce aby ostygło, a następnie wyjmij przykładając deskę i odwracając.
4
Ciasto marchewkowe
Polewa. W średniej misce wymieszaj masło, ser, cukier puder i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ubijaj aż masa zrobi się kremowa i gładka. Możesz użyć w tym celu miksera. Możesz dodać orzechy. Następnie nakładaj na ciasto rozsmarowując.
5
Ciasto marchewkowe na Wielkanoc
Na cieście możesz narysować również marchewkę. Tak podane ciasto będzie wspaniałą ozdobą stołu na Święta Wielkanocne.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie