grzyby suszone

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Fiona - specjalista Tipy.pl
Czasami zbieramy więcej grzybów, tylko po to żeby je zasuszyć. Smak, a przede wszystkim zapach suszonych grzybów dodanych na przykład do potraw wigilijnych jest prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów. Mnie osobiście suszone grzyby kojarzą się właśnie z dzieciństwem, kiedy to moja babcia oraz mama przygotowywały przepyszną kapustę z grochem i suszonymi grzybami oraz zupę z suszonych grzybów. Niesamowity zapach. Uwielbiam ten czas. Ale, żeby się tym cieszyć, trzeba grzyby odpowiednio zasuszyć.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* grzyby – oczywiście,
* papier do pieczenia,
* ostry nóż.

1
grzyby suszone w piekarniku - krok 1.
Wyczyść grzyby na sucho. Pamiętaj, żeby ich nie moczyć, żeby dodatkowo nie nasiąknęły wodą.
2
grzyby suszone w piekarniku - krok 2.
Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Pamiętaj, że im grubsze kawałki, tym dłużej będą się suszyć.
3
Rozłóż oczyszczone i pokrojone grzyby na papierze do pieczenia w brytfance.
4
art/2010/4904_32211_big.jpg
Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę.
5
art/2010/4904_32212_big.jpg
Wyjmij grzyby i poprzewracaj je na drugą stronę. Jeśli chcesz, możesz je lekko ponaciskać, żeby puściły soki. Zbierz je ręcznikiem papierowym.
6
Włóż grzyby na kolejną godzinę.
7
Wyjmij i przewróć grzyby na drugą stronę. Ponownie włóż do piekarnika.
8
Powtarzaj te czynności, do momentu, aż grzyby się wysuszą.
9
Pozostaw je do wystygnięcia i włóż do suchego słoika. Zamknij go dokładnie. Przechowuj w zaciemnionym miejscu.

Powiązane porady

dżem malinowy
jajka kiszone
dżem z gruszek

Podobne porady

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

krycha
21.09.2017
Grzyby suszy sie w tem ok,50 st termoobieg na siatkach kilka godzin.Wysoka temp niewskazana
mariaawaria.1986
14.09.2016
ostatnio zmarnowąłam pół słoika grzybów - myslałam że są suche, ale niestety - spleśniały
Maciek
20.10.2014
Cytat: "Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę." - czyli punkt 4.

To błąd. Suszenie grzybów ma na celu zachowanie ich aromatu - w jak największym stopniu. Jeżeli nie mamy suszarki i używamy piekarnika, to najważniejszym, pierwszym etapem jest nie domykanie piekarnika (dla lepszej wymiany powietrza oraz utrzymanie temperatury na poziomie 50 - max 70 stopni. im bardziej mokre są grzyby, tym niższa temperatura suszenia na początku. I niestety, będzie to trwało co najmniej 3-4godziny. Potem można zamknąć piekarnik... i wciąć suszyć przez kilka kolejnych godzin. Tak, to kosztuje (niestety) - kilowatogodziny będą się naliczać a dostawca energii powie "Mniam". Ale wychodzę z założenia: albo robię to dobrze, albo kupuję w sklepie (i nie wiem co kupuję...).
topielica
17.10.2014
Swego czasu nawlekałam grzybki igłą na nitkę i suszyłam taki wieniec np.przy kaloryferze czy wynosiłam w dzień na słoneczko to takie dawne sposoby ,dziś mam suszarkę do owoców i warzyw i jest rewelacyjna nie zamieniłabym jej na nic innego suszy naprawdę szybko ,skutecznie jest niezastąpiona w każdym domu i niedroga-polecam.
bgp2001
30.10.2012
wprawdzie uważa się, że suszenie grzybów w piekarniku lub na suszarce czy zgoła w każdym innym miejscu przewidzianym do tego może być jedno - ja chcę dorzucić tylko maleńką modyfikację. Otóż, przed suszeniem pozbawiam grzyby nóg, następnie suszę osobno kapelusze i nogi, następnie suche kapelusze chowam do puszek, a nigi mielę w termomiksie, można to uczynić tak w mikserze jak i nawet w maszynce do mięsa. Sproszkowane nóżki są idealne do zup i sosów. Pozdrawiam