- Medycyna Alternatywna
- Choroby Nowotworowe
- Zdrowie Rodzinne
- Zdrowie Psychiczne
- Ugryzienia i Ukąszenia
- Choroby i Leczenie
- Diety i Odżywianie
- Opieka Zdrowotna
- Zdrowie Publiczne i Bezpieczeństwo
- Operacje i Zabiegi

Jak wzmocnić szkliwo zębów?


Najlepszą rzeczą jaką możesz zrobić dla swojego szkliwa, oprócz częstego mycia zębów i płukania jamy ustnej jest wyeliminowanie z menu wszystkich napojów gazowanych (Cola, Fanta, Sprite itp). Napoje gazowane zawierają kwas fosforowy, który zakłóca przyswajanie wapnia przez organizm, wypłukuje go z kości i w konsekwencji powoduje ubytki w szkliwie zębów. Im więcej pijesz napojów gazowanych tym bardziej szkliwo staje się cieńsze, bardziej kruche a zęby żółkną i się psują.
Poza tym kwas fosforowy szkodzi zębom nie tylko od wewnątrz ale i od zewnątrz a mianowicie: ph śliny jest zasadowe i wynosi 7,4. Napoje gazowane są skrajnie kwaśne (właśnie przez obecność kwasu fosforowego) i ich ph wynosi 2 (100 tyś razy kwaśniejsze od wody). Picie napojów gazowanych pozostawia więc w ustach kwaśny osad, który obniża naturalną zasadowość śliny. Zaistniały tutaj brak równowagi zostaje przywrócony przez nasz organizm. Jak? Aby zneutralizować kwaśne ph organizm zabiera z zębów jony wapnia znacznie osłabiając w ten sposób szkliwo.

Cukier (również zawarty w napojach gazowanych, ale również w napojach niegazowanych) jest olbrzymim wrogiem zębów i szkliwa. Bakterie żyjące w naszej buzi żywią się cukrami a następnie przetwarzają je w kwasy, które rozpuszczają szkliwo zębów. Zatem im mniej będziesz jeść i pić słodkich rzeczy, tym będziesz mieć mocniejsze szkliwo.

Mleko może zrobić bardzo wiele dobrego dla twoich zębów i kości. Wszystkie produkty mleczne (z wyjątkiem masła) są wspaniałym źródłem wapnia. Poza tym mleko zawiera również witaminę D, dzięki której wapń jest lepiej wchłaniany przez organizm. Mleko ma również właściwości zobojętniające kwas dzięki czemu jego picie pomaga neutralizować kwas pochodzący z innych produktów żywnościowych (kwasy osłabiają szkliwo zębów).
Źródłem wapnia oprócz mleka i jaj są również: sardynki w oleju (a głównie to ich ości, dlatego należy je jeść z ościami), żółte sery, szczypiorek, natka pietruszki, rośliny strączkowe, pestki słonecznika, ziarna sezamu, orzeszki laskowe, ziemne, migdały, figi.

Naukowcy jeszcze nie odkryli dlaczego kobiety, które piją co najmniej 5 razy w tygodniu zieloną herbatę mają mocniejsze kości, jednak z całą pewnością zielona herbata ma wpływ na odbudowę zarówno kości jak i szkliwa zębów. Zielona herbata ma w sobie trochę witaminy D i fluor, jednak istnieje teoria, że herbata ta sama w sobie działa tak jak witamina D czyli pomaga w przyswajaniu wapnia przez organizm. Zwykła herbata również tak działa, jednak jest jeden problem - czarna herbata pozostawia ciemny osad na zębach.

Jedną z rzeczy, która jest bardzo dobra dla twoich dziąseł, zębów i szkliwa jest ślina. Ślina nie tylko nawilża jamę ustną, ale również zawiera wapń, fosfor i wiele innych zdrowych składników. Dzięki przepływowi śliny, zęby znajdują się stale w nasyconej kąpieli mineralnej. Najlepszym sposobem na pobudzenie wydzielania śliny jest żucie czegoś. Żucie gumy z cukrem nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo jak wcześniej zostało wspomniane, cukier jest pożywką dla bakterii w naszych ustach. Zatem trzeba żuć gumy bez cukru!
Wskazówki
* Ubytki w szkliwie na zębach prowadzą do żółknięcia zębów i próchnicy.
* 70% napojów bezalkoholowych gazowanych zawiera kwas fosforowy. Puszka Coca-Coli zawiera od 44 do 62 miligramow kwasu fosforowego!
* Pod spodem link do artykułu "Gazowane napoje - trucizna w butelce - część 1"
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (13)
Myc zeby tylko na noc i bedziecie mieli zdrowe zeby do starosci.
Najgorszy jest cukier potrafi zniszczyc zeby w bardzo mrotkim czasie.
Jak na ironię: wybielacze, lub nadmiar pasty do zębów z fluorem wypłukuje wapń z zębów i powoduje ich łamliwość. Czyli lepiej stosować pasty bez fluoru, jeśli problem łamliwości wystąpił. To sprzeczne z reklamami w TV ale zgodne z fizjologią.
Podstawowe znaczenie ma dieta. Dieta bogata w produkty, które podnoszą poziom insuliny, stymuluje czynniki zaburzające przepływ płynów odżywiających zęby. To popularna przetworzona żywność: rafinowana mąka, cukier i produkty słodzone, konserwy, polerowany ryż. Radykalne ich ograniczenie poprawi nie tylko stan zębów.
Dodatkowo zalecam suplementację witaminą D3, decydującą o przyswajaniu wapnia.
Zbierany jako KARTOFEL i TAk SMAKUJE ....
ŻUJ GUMY BEZ CUKRU (tylko z aspartamem)
Ale że aspartamem powoduje raka mózgu to już nie poinformowali
No tak po śmierci zęby są już nie potrzebne
ale widok zmarłego z wybielonymi i z pełnym uzębieniem BEZCENNY
Więc jedz, pij i żuj gumę z rakiem ( twój Or...)
Pozdrawiam